OHMYGOSSIP — Meigiartisti ja stilistina töötav Ida Jokikunnas oli varasemalt totaalne suhkrusõltlane. Väga palju asju muutus, kui ta otsustas toidulaualt valge suhkru ära jätta, vahendab Iltalehti.

Veel aasta aega tagasi sõi 33-aastane soomlanna Ida Jokikunnas komme ja šokolaade igapäevaselt. Suhkrustest maiustustest oli tekkinud igapäevane stressileevendaja. “Ma olin üks kõige raskemat tüüpi suhkuru narkomaan. Isiklikus elus toimus igasuguseid asju ning šokolaad oli see, mis mind uimastas. Kui mõni haaras raske töönädala järel sixpacki, siis mina võtsin maiustused,” kirjeldab Jokikunnas.

Siis aga tuli piir peale. Jokikunnas otsustas aasta tagasi valgest suhkrust täielikult loobuda. Põhjuseks olid juba teismeeast saati vaevanud nahaprobleemid. Jokikunnas oli 13-aastasest saati dermatoloogide vahet käinud. Nahka vaevanud aknet raviti paljude medikamentidega. “Otsustasin siis, et proovin. Ma pole inimene, kes harrastaks dieete, tahtsingi lihtsalt välja lõigata ainult suhkru.” Eesmärgiks polnud isegi mitte kaalu alandada, aga loomulikult kadusid ka kilod – viie kuuga 8kg. Ka näonahk hakkas üsna kiireid muutuseid näitama, lööve kadus ja akne paranes. “Arvan, et peamine põhjus peitus justnimelt veresuhkru stabiliseerumises, kui puudusid äkilised tõusud ja möönad.”

Noor naine tõdeb, et suhkrust loobumise puhul olid esimesed 2 kuud väga rasked – maiustused kippusid isegi unenägudesse. Õnneks päästsid kodumaised marjad. Maitsemeel ja aju hakkasid harjuma, et ka väikesest kogusest juba piisab. Jokikunnas soovitabki suhkrust loobumist alustada suvel, kui turul on igasuguseid värskeid marju ja suur valik puuvilju. Suhkru ärajätmisel on tihti enam mõjutusi kehale, mida rohkem seda on tarbitud. Suhkrust loobumine muudab enesetunde erksaks ning nahaseisund paraneb, sest asemele on lisandunud muud head ained. “Paljud suhkru liigtarbijad ei julge kaalutõusu hirmus tavalist toitu süüa ning asendavad energiapuuduse suhkruga. Kui suhkur jääb ära, kasvab teiste toitude tarbimise vajadus.”

Paljude puhul on suhkru tarbimine juba lapsepõlves õpitud tava. Maiustusega premeeritakse või lohutatakse. Paljud jätkavad seda ka täiskasvanueas.

https://www.instagram.com/p/BjO37LIFogW/?taken-by=idajokikunnas

https://www.instagram.com/p/BZnqdeJlph2/?taken-by=idajokikunnas

Avafoto: Ida Jokikunnas (Instagram/@idajokikunnas)

Loe lisaks:

6 KODUST nippi punnide ja akne raviks

Kendall Jenneri aknevastane retsept!

Puuviljad või sukruvesi