Lauljanna Sofia Rubina (24) peab end pigem spirituaalseks kui religioosseks inimeseks. “Usku tuleb minusse aina juurde, kuid just selle külje pealt, et oskan paremini oma elu tunnetada. Kui midagi juhutub, siis tean juba, kas lähen õiget teed pidi või mitte,” räägib Sofia ajakirjale Naisteleht.

Sofias voolab juudi veri. “Ema ja isa on mul mõlemad juudi päritolu, kuigi venelasi on meie peres ka räägib Sofia ning ütleb, et juudi kultuur on nende peres au sees ning noorem vend käib ka juudi koolis. Sabatit, mis on juutluse tähtsamaid alussambaid, peetakse nende peres regulaarselt.

“Oleme juudi kultuuri sees nii palju kui võimalik. Eestis on küll teistsugune toit ja elukeskkond, nii et kõike, mida juutide vanad tavad nõuavad, päris teha ei saa, kuid suuremaid pidusid üritame ikka pidada,” räägib Sofia.

“Vahel käime ka sünagoogis, kuid süvausklikud me päris pole,” ütleb Sofia, kes sellegi poolest püüab paar korda aastas käia Iisraelis oma juurte juures. Eriti lahedaks peab ta juudi kogukonna korraldatud kümnepäevaseid reise, millesse kuulub ka tihe programm. “Kõige toredam on, et paljud on nendelt reisidelt leidnud oma elu armastuse, kellega on hiljem abiellunud. Nii on juhtunud ka kahe minu sõbrannaga,” rõõmustab Sofia.