Briti kuningakoda sai lõppenud eelarveaastal riigilt 38,2 miljonit naelsterlingit. Võrreldes varasemaga vähenesid riigi kulutused kuningakojale 3,3 miljonit ehk 7,9%, vahendab Briti meedia.

Suuremat rahavoogu ei ole Briti kuningakojal oodata ka järgmisel rahandusaastal, sest konservatiiv David Cameroni juhitav uus valitsus kuulutas välja säästuprogrammi. Rahandusminister George Osborne teatas juba eelmisel kuul, et valitsus kuningakojale lisaraha ei anna ning seniseid kulutusi analüüsitakse põhjalikult.

Valitsusele teeb muret kuningakoja personalikulude hoogne kasv. Viimase kaheksa aastaga on need peaaegu kahekordistunud. Seetõttu uusi teenreid enam ei palgata, teatas kuninganna varahoidja Alan Reid. Praegu on kuningakoja palgalehel ligi 1200 inimest. Samuti vähendatakse uuel eelarveaastal 500 000 naelsterlingi võrra kulutusi lossidele ja parkidele, mistõttu jääb venima Buckinghami palee ja Windsori lossi katuste remont.

Tegelikult on maksumaksjate kulutused Briti kuningakojale väikesed. Kui jagada saadud 38,2 miljonit naelsterlingit kuningriigi elanike arvuga (61,5 miljonit), siis tuleb ühe inimese kohta tühised 62 penni ehk Eesti rahas 11 krooni ja 69 senti. Buckinghami palee rõhutab, et üle-eelmisel rahandusaastal oli see summa 69 penni ehk seitse penni suurem.

Eesti presidendiinstitutsiooni (aastaeelarve 57,66 miljonit krooni) ülalpidamiseks kulub iga siinse elaniku kohta 42,6 krooni maksumaksjate raha. Ka see summa ei ole just suur, kui arvestada, et Eesti (1,35 miljonit elanikku) on Suurbritanniast rahvaarvult 45 korda väiksem.