Tööpuuduse kasv võib mõne aastaga viia prostitutsiooni ja sellega seotud ametite menu tagasi 90aastate algusesse, kui noori naisi ahvatleti massiliselt ühel maailma vanimal ametil tööd rabama.

„Kui on majanduslangus, muutuvad aktiivseks firmad, kes tegelevad prostitutsiooni lähedaste valdkondadega: striptiisi ja tantsutüdrukute värbamisega,” ütles sotsiloog Iris Pettai Äripäevale. Ta lisas, et sel aastal pole Eestis põhjalikke uuringuid tehtud, aga tööpuudus võib põhjustada sääraste ametite levikut, sest olukorra ärakasutajaid leidub alati.

Lõbumajade legaliseerimine Eestis Pettai arvates olukorda ei parandaks. „Lätlased proovisid seda. Märgistasid tänavad ja bordellid ning kontrollisid neid. Aga Riias, kohe seal kõrval, tegutseti ikkagi illegaalselt edasi,” ütles Pettai.

Sotsioloog ei soosi ka Saksamaa arenguteed. Saksas on prostitutsioon legaalne ning tema sõnul seal suisa reklaamitakse patuseid eluviise. „Kui sa tööd muidu ei leia, hakka prostituudiks – ka see on lahendus,” vahendas Pettai Saksas levivat meelsust.

2008. aastal viisid Eesti Avatud Ühiskonna instituut ja Euroopa Ühenduse algatus Equali programmi raames läbi sotsiloogilise uurimuse, kus selgus, et kriitiline häälestus prostitutsiooni suhtes kasvas. 2005. aastal pidas 63 protsenti meestest bordelle vajalikuks, kuid mullu langes protsent 53-le.