OHMYGOSSIP — Kuni 15% naistest on vahekorra ajal kogenud kroonilist valu, mis on põhjustatud sündroomist, mida kutsutakse vulvodüüniaks, vahendab Terveyskirjasto.

Vulvodüünia tunnuseks on valu ja kipitus tupe limaskestas. Alakeha puudutamine ja vahekord võib olla valulik või lausa võimatu, aga valu võib tekkida alles ka peale vahekorda. Üheks sümptomiks võib olla ka vaginism, mille puhul vaagnapõhjalihased lähevad iseeneslikult pingule ja see omakorda valu tekitab. Vulvodüünia käes kannatava naise jaoks võib isegi regulaarne günekoloogi kontroll olla piinarikas. Et haigus avastada, tuleb esmalt siiski kontrolli minna, et välistada kõik teised võimalikud põletikud või haigused.

Vulvodüüniat ravitakse kodus spetsiaalse õliga, millega limaskesta niisutatakse ning oluliseks peetakse igapäevast alakeha pesu puhta veega (seep kuivatab liigselt). Soovitatakse valida püksikud, mis poleks jalas liiga kitsad. Liiga tugeva valu korral võib leevendamiseks võtta ka valuvaigistit. Kui lisaks valule esineb ka nõrgenenud immuunsus ja suurenenud tundlikkus tupeseene põdemiseks, võib ka tupeseene ravi probleeme vähendada. Kui vaagnapõhja lihased lähevad iseeneslikult pingule, aitab ka elektrišoki ravi, aga viimases hädas lähenetakse siiski kirurgiliselt, mille eesmärk on eemaldada valulik limaskesta- või ihu piirkond.

Avafoto: OHMYGOSSIP