Kuna Israeli enda majanduspoliitika fookus on olnud just tehnoloogiatööstus, siis kõige suurem nendepoolne huvi oli meie tehnoloogia valdkonna delegatsiooniliikmete vastu, rääkis Kaubanduskoja peadirektor Siim Raie visiidist.

„Ning huvi ei olnud mitte ainult infotehnoloogia, vaid igasuguse tehnoloogia vastu. Kuna Israeli enda suur majanduspoliitika fookus on olnud just tehnoloogiatööstus ja –teenuste arendamine on ka nende huvi Eesti tehnoloogia valdkonna vastu suur,“ sõnas Siim Raie.

„Visiidi jooksul sai loodud kümmekond kontakti Israeli ettevõtetega, Israel on samuti tuntud kui tehnoloogia maa,“ rääkis Mindware OÜ partner Kristjan Haavik. Tema sõnul on see tahtmise taga, kas neist kontaktidest areneb välja ka pikem koostöö.

Haavik ütles, et Israelist teati juba Eestit kui edukat IT-riiki. „Israeli IT-firmadele pakuti välja Eesti e-riigi lahendused nagu e-tervishoid, e-politsei ning ka e-pangandus,“ lisas ta.

ERGO Kindlustuse juhatuse liige Sergei Vahnitski ütles, et visiidilt saadi firma jaoks mitmeid kasulikke kontakte. „Näiteks kohtusime tarkvaraettevõttega, kelle teenuseid saame rakendada oma telefoniteeninduse arendamisel ja kahjukäsitlusprotsessi veelgi kiiremaks ja mugavamaks tegemisel,“ sõnas ta.

Tehnopoli juhatuse nõunik Raivo Tamkivi ütles, et päris hulga oli selliseid kohtumisi, mis tundusid edasiliikuvad ja vajalikud. „Rääkisin mõnede Israeli organisatsioonidega, kes võivad meile kui teaduspargile olla edaspidi partneriks. Kõige huvipakkuvad oli tööstusassotsiatsioon, mis hõlmab mitmeid erialaliitusid Israelis. Nendega oleks koostööosas kõige mõistlikum edasi liikuda,“ märkis Tamkivi.

Neinar Seli jaoks oli visiit kõige tulemuslikum kaitsetööstuse liidu esindajana. „Kontaktid, mida me saime olid eelkõige kaitsetööstuse liiduga seotud. See valdkond on seal hästi kõrgelt arenenud, mis puudutab piirivalvet, valvesüsteeme jne.“

Taust
– Eesti ettevõtjate ärivisiit Iisraeli toimus 27.-29. juunil, mille korraldaja oli Eesti Kaubandus-Tööstuskoda. Ettevõtjate 18-liikmeline delegatsioon saatis Eesti Vabariigi presidenti riigivisiidil.
– 29. aprillil toimus Tel Avivis Eesti-Iisraeli äriseminar, mille avas majandusminister Juhan Parts. Äriseminarile järgnesid kontaktkohtumised Eesti ja Iisraeli ettevõtjate vahel.

Äridelegatsiooni kuulusid:
Andres Anijalg (Eesti Energia AS), Leon Glikman (Advokaadibüroo Glikman & Partnerid OÜ), Kristjan Haavik (Mindware OÜ), Tõnis Kaasik (Ecometal AS), Ülo Kaasik (Eesti Pank), Heidi Kakko (Eesti Arengufond), Armin Karu (Olympic Entertainment Group OÜ), Sandor Liive (Eesti Energia AS), Jaan Meikup (Paide Masinatehas AS), Raine Pajo (Eesti Energia AS), Neinar Seli (Estiko AS / Eesti Kaitsetööstuse Liit), Raivo Tamkivi (Tehnopol), Aare Tark (Advokaadibüroo Tark&Co OÜ), Üllas Täht (Ensto Elekter AS/ Ensto Ensek AS), Aivar Usk (Cybernetica AS), Andres Vainola (Empower AS), Sergei Vahnitski (ERGO Kindlustuse AS), Marek Zacek (ERGO Kindlustuse AS), Siim Raie (Eesti Kaubandus-Tööstuskoda).