NordenBladet — Komedoonidest vabanemine kodustes tingimustes on võimalik, aga kosmeetik Anne Parkkineni sõnul tuleks profikasutuseks mõeldud metallist komedoonilusikas jätta ostmata, vahendab Tyyli.com.

Ninaümbruses, otsaesisel ja lõuapiirkonnas asetsevad komedoonid võivad tuju üsna nukraks teha. Komedoon tekib, kui rasunäärme folliikel ummistub rasu, folliikli juha sisepinnalt irduvate rakkude, väikeste karvakeste ja mõnikord bakteritega. Kui naharasu ei pääse pooridest välja voolama, tekibki ummistus. Komedoonid venitavad poorid suuremaks, kui need tegelikut on. Seetõttu tuleb teha ennetavat tööd ning nahalt mustus eemaldada.

Soome professionaalsete kosmeetikavahendite ja -hooldustoodete maaletooja Me Treatments´i koolitaja ja tootejuht ning Soome kosmeetikute assotsiatsiooni president Anne Parkkinen ei soovita komedoone ise puutuda, aga üleüldises mõttes profid selleks keeldu ei anna. Parkkinen´i sõnul võib koduses keskkonnas komedoonidest ise vabaneda, kuid sel juhul tuleb olla eriti tähelepanelik.

“Komedoone võib pigistada, kui suudate järgida kõrgeid hügieeninõudeid. Soovitan parimaks tulemuseks pöörduda siiski koolitatud kosmetoloogi poole – eriti, kui komedoonid juhtuvad olema eriti sügaval,” jagab Parkkinen nõu.

Komedoonidele ei saa karata näppudega kohe külmalt (sõna otsese mõttes) peale. “Nahk tuleb kõigepealt pesta ja korralikult koorida. Soovitatav oleks nahka enne saunas soojendada või lihtsalt sooja rätti peal hoida, et poorid avaneksid ja komedoonid kergemini välja pääseksid. Kui nahka puhastama hakkate, kasutage ühekordseid kindaid. Tuleb kindel olla, et poorid on täiesti tühjaks pigistatud, sest kui mingi osa jääb sisse, tekib põletik,” hoiatab Parkkinen.

Koduses keskkonnas tuleb naha puhastamisega olla ettevaatlik, kuna liigne töötlemine võib põhjustada tõsisemat nahapõletikku, mistõttu võib nahale jääda tõsine püsiv jälg. Kosmeetikute kasutuses olevaid komedooniraudu võib tänasel päeval näha müügil mitmes kosmeetikakaupluses, aga Parkkinen nõuab tungivalt, et neid ei ostetaks.

“Ma ei soovita kodus kasutada komedoonilusikaid, kuna nendega on väga kerge põhjustada vigastusi, kui tehnika pole selge.”

“Nahka võib korraga puhastada vaid 5-10 minutit jutti. Lõpuks tuleb puhastatud piirkond desinfitseerida. Puhastuse järel võib kasutada antibakteriaalset ainet või savimaski. Peale puhastamist ei tasu meiki terve päev näole panna.

Poes leidub mitmeid näomaske ja kleepuvaid tooteid, mille äratõmbamisel komedoonid eemalduvad. Neid võib julgelt kasutada, aga ei tasu arvata, et see võikski ainsaks hoolduseks jääda.

“Need tooted sobivad hästi kodukasutusse kosmeetiku hoolduste vahepeale, kuna ei kahjusta nahka, ega tekita põletikku. Kahjuks ei puhasta need kogu ebapuhtust.”


Avafoto: OHMYGOSSIP
Allikas: Iltalehti