OHMYGOSSIP – Mulle tulid Miamisse külla õde koos oma boyfriend´i ja sõbraga ning tõsihingeliste turistide kombel oli nende sooviks oma vähest aega võimalikult elamusterohkelt mööda saata ning heita pilke  vaatamisväärsustele, mille hulka kuulus ka Everglades’i külastus.

Evergladesi Rahvuspark on üks maailma suurimaid säilinud mageveesoid, kus saab näha alligaatoreid ja muid eksootilisi loomi ning linde vabas looduses toimetamas. Tegemist on suure maa-alaga, kus on erinevaid vaatluspaiku üksteise järel reas, meie käisime uudistamas kohta nimega Gator Park, mis oli kõige lähemal – umbes pooletunnise autosõidu kaugusel Miami Beachilt.

Gator Park pakkus võimalust 20 dollari eest sõita 20-minutilisele ringile airboat´iga (madalapõhjaline paat, mida viib edasi suur ahtris olev kõva müra tektav tiivik) tõenäosusega näha elusaid alligaatoreid oma loomulikus keskkonnas.

Enne veesõidukisse astumist jagati kõigile päästevestide asemel kõrvatropid.

Paati juhtis üpris humoorikaid kommentaare pilduv naisgiid, kellele tuli sõidu lõpus lisaks veel südametunnistuse järgi jootraha anda. Seda  kohustust ei unustanud ta turistidele sõidu jooksul korduvalt läbi naljade meelde tuletada.

Sõit kulges rahulikult, vahepeal peatuti, et uudistada ümbrust ja kuulata reisijuhi jutustusi kohalike loodusolude ja soos elutsevate loomade-lindude kohta. Kahel korral õnnestus meil silmata oma loomulikus keskkonnas vedelevaid alligaatoreid, kes olid üsna vaevumärgatavad.  Erinevaid linde oli rohkem liikvel, aga kuna ma paraku ise eriline linnuhuviline ei ole, jäi vaimustus minus tekitamata.

Pärast seda, kui giid oli oma paljuküsitud jootraha turistidelt kokku korjanud, anti meile võimalus jälgida show´d, mille tõmbenumbrina  reklaamiti “maadlust alligaatoriga”. Tegelikult oli see maadlus minimaalselt adrenaliini pakkuv meelelahutus. Loom oli silmnähtavalt üle  söödetud ega viitsinud ennast liigutadagi, kui kauboiriietuses mees ta lõugadest kinni haaras ja tema kohal maadlusliigutsi imiteeris. Võimalik, et meie ise olime asjast valesti aru saanud ega pidanudki kahepaikne inimese vastu rabelema, aga mulje jäi siiski ebavõrdsest ja looma suhtes ülekohtusest võitlusest.

Ülejäänud show jooksul demonstreeris sama härra publikule muid kohalikke loomi: hiiglaslikku ämblikku, kärnkonna, keda pakkus  suudlemiseks, sfinksi, paari lindu ja hiljem lubas ta soovijatel 2 dollari eest alligaatoripoja sülle võtta ja temaga pildile jääda. Loomakesel oli turvalisuse huvides suu kummiga kinni tõmmatud, aga täiskasvanud “maadlejatele” sarnaselt oli ta väga passiivne ega kippunud solgutamisest hoolimata kätevahel rabelema.

Minu jaoks oli Everglades’i külastus meeldiv vaheldus ranna- ja peomelust, mida Miami Beach on tulvil.