76-aastane Ron Wayne on lihtsalt mees, kes käib paar korda nädalas Nugget hotell ja kasiinos pokkerimasinal õnne proovimas. Kuid ta on ka üks Apple asutajaist. Wayne sõnutsi eeldavad inimesed, et ta elab häärberis, kirjutab CNN.

“Ma elan riikliku sotsiaalkindlustuse peal ja tegelen vähesel määral ka markide ja müntide müügiga,” ütles Wayne. Kuid kui tema lühikeseks jäänud karjäär Apple’s oleks olnud testsugune, hoiaks ta enda käes 10% firmast. Praegu oleks see väärt 22 miljardit dollarit. Wayne müüs oma osaluse 800 dollariga. “Mida ma oskan öelda? Sa teed otsuse, mis põhineb sinu antud hetke teadmistel ja sa elad sellega,” ütles Wayne.

Mehe ametiaeg tarkvarafirmas Apple algas 1. aprillil 1976. Tema allkiri on asutamisdokumentidel Steve Jobsi ja Steve Wozniaki kõrval. Wayne töötas välja ettevõtte esimese logo ja tegevusjuhendi.

Jobs ja Wayne olid sõbrunenud paar aastat enne seda ühes ettevõttes koos töötades.  Wayne ülesanne oli aidata dokumente koostada ja vahendada Jobsi ja Wozniaki vahelist tüli.  Wozniak märgib oma autobiograafias, et Wayne on üks nondest inimestest, kellel on kõigele kiire vastus olemas. “Ta tundus teadvat kõiki neid asju, mida me ei teadnud,” kirjutas ta.

Wayne oli aga eelnevalt kõrbenud mänguautomaatide äris ja kartis, et ajalugu kordab ennast.  “Ma mõtlesin, et satun jälle samasse olukorda ja ma hakkasin selle jaoks tõesti vanaks jääma,” ütles Wayne.  “Need mehed olid valmis kõigeks, et ettevõte õnnestuks. Sellest oleks saanud raske sõit ja kui ma poleks olnud ettevaatlik, oleksin olnud rikkaim mees surnuaias,” märkis mees.

Seega 11 päeva peale asutamist müüs ta osaluse ettevõttes 800 dollariga. Wayne ei lase endal mõelda, kuidas asjad oleksid siis, kui ta oleks jäänud ettevõttesse.