OHMYGOSSIP — Soome aasta alguse majanduskasv oli Statistikaameti andmetel võrreldes eelmise aastaga 2,8% ja see ületas ootusi. Jaanuaris oli kasv 4,3% ja märtsis 1,3%, vahendab Helsingin Sanomat.

Kui numbrid peavad paika, siis on Soome majandus kasvanud oodatust palju kiiremini. Viiteid kiire kasvu kohta on saadud aasta alguse ekspordinumbritest.

Möödunud nädalal teatas Soome toll, et kaupade ekspordi maht kasvas aasta algul võrreldes möödunud aastaga tervelt 17%. Teenuste eksport on samuti tõusuteel.

Danske Banki peaökonomist Pasi Kuoppamäki ütles, et kasv on jätkunud ka esimese kvartali järel, sest tööstuse kindlustunde indeks püsib kõrge ja tarbijate kindlustunne on samuti tipus.

Märgid näitavad, et 2017. aasta on alanud oodatust paremini ning üle 2% kasv terve aasta peale on täiesti võimalik. Soome majandus kasvab kiiremini kui eurotsoonis keskmiselt.

Soome konkurentsivõimet võib aga vähendada sügiseks planeeritud uus palgakokkulepe. Samuti võib kasvu ohustada maailmamajandus.

Tänu kasvule on suurenenud Soome tööhõive. Võrreldes möödunud aasta sama ajaga on tööhõive kasvanud 0,5%. Töötunde tehti esimeses kvartalis 1,8% rohkem kui möödunud aastal samal ajal

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT