OHMYGOSSIP — Lapsed võiksid mähkmetest palju varem loobuda kui seda praegu tehakse, leiab kasvatusteaduse professor ja psühholoogia dotsent Timo Saloviita. Nõuandlad soovitavad lapse potile harjutada 2-3-aastaselt, aga tegelikult on võimalik laps potile harjutada alla 2-aastaselt, vahendab professori juttu Helsingin Sanomat. Professor annab nõu, kuidas harjutada laps potil käima ühe päevaga.

Praegu on potile harjutamine raske kolmel põhjusel: esiteks on mähkmed muutunud mugavamaks. Teiseks leitakse, et potil käimine vajab teatud küpsust, mistõttu ei tohiks last liiga vara potile sundida. Ja kolmas põhjus on mähkmefirmade agar müügitöö – selle vastu on USA lapsevanemad juba kisa tõstnud.

Professor märgib, et ka kassipoeg harjutatakse potil käima ilma mingi küpsuseta. Potile harjutamine ei valmista professori väitel lastele mingeid probleeme. Professori väitel on lapse varajane potile harjutamine parem kõigile: nii lastele, vanematele kui keskkonnale. Mähkmetele kulub aastas ligi 500 eurot ja need saastavad loodust.

Lapsed ei taha professori väitel potil käia, kuna nad on harjunud häda tegema mähkme sisse. Harjutamise juures motiveeritakse lapsi potil käima. See toimub kahes etapis. Esiteks kutsutakse esile õige reaktsioon ja siis premeeritakse seda.

Professor Saloviita õpetuse abil on võimalik harjutada laps potil käima vähem kui päevaga. Selleks tuleb mähkmetest üldse loobuda, isegi öösel. Vajadusel võib kasutada aluskilet. Välja minnes võib kaasa võtta varupüksid.

Õpetus on järgmine:

  1. Alusta suvisel laupäevahommikul. Jäta mähkmed ära ja pane pott elutuppa.
  2. Anna lapsele nii palju juua kui ta tahab.
  3. Pane laps potile istuma. Loe talle juturaamatut. Lapsele meeldib, kui temaga tegeletakse.
  4. Kui piss tuleb potti, siis kiida last ja anna talle rosin.
  5. Lase lapsel jalgu sirutada. Siis anna uuesti mahla juua ja korda uuesti varasemat tegevust.
  6. Jäta ära lisategevused nagu kiitused ja preemiad. Laps õpib kõike ise tegema ja edasi läheb asi loomulikku rada.