OHMYGOSSIP — Mis juhtub lennukitega, mille kasutusaeg on lõpule jõudnud? Paljud neist jõuavad niiöelda lennukite surnuaeda, kirjutab The Telegraph.

Ameerikast võib selliseid silmapaistvaid lennukite surnuaedu leida mitmeid. Esimesed on loodud peale Teist maailmasõda, kui relvajõududel oli käes piisavalt lennukeid, mida lõpuks enam ei vajatud. Lisaks sõjalennukitele on maalapil ka reisilennukeid, mis on oma aja ära elanud.

Maailma suurim õhusõidukite kalmistu leidub Arizonast ja kannab nime Davis-Monthan´i õhubaas. Sinna on paigutatud ligi 5000 USA ametivõimude lennukit, mida enam ei kasutata. Kui lennukid tuuakse surnuaiale, pestakse nad kõigepealt ning eemaldatakse kütuse- ja muud plahvatusohtlikud osad. Osad masinad on veel kasutuskõlblikud, nende ventilatsiooni kanalid topitakse kinni ja masinale kantakse peale päikesekindel kaitsevärv. Osad masinad võetakse lahti varuosadeks ja mõned hävitatakse täielikult.

Teine suur lennukite kalmistu asub Californias – Mojave Air and Space Port. See koht toimib praegu ka lennujaamana. Seal on väga palju kasutuselt võetud reisilennukeid.


Foto: Mojave Air and Space Port (Google Earth)

Lõuna-Californias asub Victorville lennujaam, kus hoitakse samuti sadu kasutuselt võetud reisilennukeid. Seda lennujaama on kasutatud ka sarjades ja filmides. Arizona ja California on kliima poolest ideaalsed paigad lennukite ladustamiseks. Kuiv õhk ei lase masinatel nii kiiresti roostetada ja seetõttu saab varuosi kauem säilitada. Igaüks kahjuks lennukite kalmistule seiklema ei pääse. Davis-Monthan´is korraldatakse siiski aegajalt bussireise.


Avafoto: OHMYGOSSIP/Google Earth