OHMYGOSSIP — Puukide kaudu edasi kanduv borrelioos ehk Lyme’i tõbi levib üle kogu maailma. Poola teadlaste hinnangul on tänavune aasta ohtlik, aga järgmine, 2018. aasta eriti ohtlik. Lisaks USA-le ja Euroopale levib haigus Aasias, vahendab ajakiri New Scientist.

Meie põhjanaabrite juures Soomes on haigus aasta-aastalt üha rohkem levinud. Terviseameti andmetel registreeriti juba 2015. aastal Soomes üle 1900 borrelioosijuhtumi, vahendab Helsingin Sanomat. Borrelioos on levinud kogu Soomes, aga eriti rannikualadel. Lisaks borrelioosile levitavad puugid ajupõletikku – puukentsefaliiti. Entsefaliidi vastu aitab vaktsineerimine, aga borrelioosi vastu vaktsiini ei ole. Borrelioosi on võimalik ravida antibiootikumidega.

USA-s haigestub igal aastal borrelioosi ligi 300 000 inimest. Euroopas on haigestunuid igal aastal 65 000 ringis. Haigestunute arv on kasvanud kiiresti viimase 30 aasta jooksul. Haiguse kiire leviku üheks põhjuseks peetakse kliima soojenemist.

Ravimata võib borrelioos põhjustada tõsiseid tervisehädasid nagu naha-, närvi-, liigeste- ja isegi südamevaevused. Entsefaliiti haigestumine põhjustab inimestel pikaajalise ja osal juhtudel püsiva närvikahjustuse. Tavalised kõrvalnähud on kerge ärrituvus, mälu- ja keskendumishäired, kuulmise nõrgenemine, liigeste halvatused ja lihasnõrkus.

Avafoto: OHMYGOSSIP
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT