Astroloog ja kadunud Eduard Pauksoni abikaasa Edda Pauksoni kohta ajakirjandusest palju infot ei leia. Raamatu “Kes ma olen” ja “Astroloogiline abimees” autor Edda elab vaikselt oma elu. Vaatame, mis me temast leidsime.

Allikas: Ajakiri Naised (täiendatud 22.01.2009)
Link: http://www.ajakirinaised.ee/artikkel.php?id=15717
Autor: Teele Teder
Katkendid artiklist: „Edda Paukson leidis uue partneri“

Viimasel ajal on palju kõneainet pakkunud Eesti ühe tuntuma astroloogi Edda Pauksoni (59) välimuse totaalne muutumine. Naine on kõvasti alla võtnud ja eelistab nüüd tagasihoidlikele värvidele hoopis erksamaid, soengki on teine. “Stress,” kinnitas Edda veel nädala eest. Piltidelt on aga igale inimestetundjale selgelt näha, et naine on hoopis armunud.

“Ta on meeletult tark, otsekohese ütlemise ja suurepärase huumorimeelega mees. Üldiselt on ta tüüpiline Jäär, aga tugevate Sõnni ja Vähi tunnustega. Ilmselt sellepärast me nii hästi sobimegi,” kinnitab Edda ja peab oluliseks lisada, et tegemist pole siiski intiimsuhtega, vaid väga kalli ja lähedase inimesega. Edda sõber on Eesti Muinasteaduste Seltsi asutajaliige ja kolleeg Tiit Välja (57). Suheldud on tegelikult juba aastaid. “Kui Eduard veel elus oli, tegime tihtilugu kolmekesi inimestele personaalseid horoskoope. Polnud harvad need ööd, kus me võisime tunde telefonis horoskoope selgeks vaielda,” meenutab Edda ja räägib, kuidas Tiidul on hoopis teised meetodid, kuid horoskoobis peaks tulemus olenemata sellest tulema üks ja nii kestsid vaidlused tunde. “Eduard oli hea, aga Tiit on veel parem,” ütleb Edda, pidades silmas vaidlemisoskust. “Nüüd veedan ma terveid öid telefoni otsas. Temaga on lihtsalt nii hea lobiseda. Tiit on tegelikult hästi otsekohene mees, see meeldib mulle temas eriti,” kinnitab naine rõõmsalt.

Viimased 35 aastat oli Eddale teesuunajaks Eduard, kes läinud aastal 72 aasta vanusena meie hulgast lahkus. “Mulle meeldis see, kuidas ta mulle alati nõu andis.” Nüüd saab Edda nõu aga Tiidult. “Pole asja, milles ta ei oskaks nõu anda. Tõesti. Ta on mulle kunagi andnud näiteks nii head seksialast nõu, et mine või lolliks,” ütleb Edda naeru kihistades. Jah, pole tõesti teemat, mille üle nad arutlenud poleks. Ka intervjuule eelnenud ööl puhuti juttu hommikul kella kuueni. “Ma tean, et praegu pole mul mõtet talle helistada, ta kindlasti magab.” Öised kõned on Eddale väga olulised. Sel ajal otsivad nad Tiiduga koos tõde, lisaks saab Edda mehelt uueks päevaks energiat ja motivatsiooni.

Miks Edda ja Tiit nii palju telefoni teel suhtlevad? Sest Tiidu jaoks on niimoodi lihtsam. Nimelt on mees arstide sõnul täiesti pime, kuigi enda sõnul ta pisut näeb. “Tegelikult elab Tiit siiski täisväärtuslikku elu – ta liigub tänavatel täiesti vabalt, tal on kõige täiuslikumad lauakombed ning ta kirjutab ja esitab laule ning maalib. Ühe maali kinkis ta ka mulle, kavatsen selle ära raamida ja seinale riputada,” räägib Edda siira vaimustusega oma uuest sõbrast. Laule on Tiit kirjutanud ka varem, isegi Silvi Vraidile, aga ka tema vähem kuulsatele eakaaslastele.

Üsna tihti toovad jalad Tiidu viimasel ajal Edda juurde. “Minu kodu on kodu Tiidule,” ütleb Edda, osutades oma majale. “Ta käib mul siin ikka abiks ka – aitas mul näiteks aias mulda tassida.” Edda aitab Tiitu ka. “Alles ta mulle siin jälle üks öö helistas ega teadnud, mida ette võtta, sest ta koer nii hirmsasti köhis. Alguses ma ei kuulnud, kuidas ta köhis, kuid siis viis Tiit telefoni koerale lähemale ja ma sain aru, et midagi oli kurku läinud. Ütlesin, et andku koerale leiba, aga leiba polnud, siis ta andis koerakrõbinaid ja saime korda. Ei meil pole siin miskit hullu, saame ikka hakkama,” ütleb Edda.

Allikas: Õhtuleht (19.01.2009)
Link: http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=312337
Autor: Kaja Roomets
Katkendid artiklist: „Edda Paukson: “Minust tehti lollike, lausa lits!””

“Minust tehti lollike, lausa lits, kes mehevalus otsib ise ajakirjaniku üles – tehke ometigi minuga intervjuu, keel hullult sügeleb!” on astroloog Edda Paukson ajakirjas Naised ilmunud loo üle vihane. Naine ei salga – oleks tegu Metsiku Läänega, kasutaks ta pikemalt mõtlemata metsiku maailma kätemaksumeetodeid.

Reede hommikul helistas tuttav arst Edda Pauksonile ja küsis ettevaatlikult, kas ta on oma igahommikused ravimid juba ära võtnud, seejärel soovitanud astroloogil istuda ja luges ette pealkirja ajakirja kaaneloost – “Edda Paukson leidis tõelise mehe.”

“Nagu puuga sain pähe – mis pagana artikkel, ma ei ole intervjuud andnud. Millisest uuest Pauksoni sõbrast käib jutt, kui Tiit on 27 aastat olnud meie ühine perekonnatuttav ja koostööpartner,” on astroloog tema ümber tekitatud märuli tõttu nördinud. Edda Paukson rõhutab, et sellist kokkulepet ajakirjanikuga polnud, et temast Naistes lugu ilmub: “Teele Teder helistas neli päeva tagasi, aga ma keeldusin intervjuust. Ütlesin, et minust pole praegu midagi kirjutada. Ajakirjanik viis jutu Tiidule. Jumala pärast – kui nad nii väga lugu tahavad, siis miks ka mitte, Tiidust kui süstemoloogist ja meie perekonna väga heast sõbrast võiks kirjutada küll.”

Edda ütleb, et nad Eduardiga suhtlesid aastakümneid meediaga, nii ei näinud ta seegi kord põhjust ajakirjanikuga telefonikõne sõna pealt katkestada: “Inimlikus mõttes saad aru – nad vajavad infi, vahel uurivad tausta, tähtede seisu, isiklikku horoskoopi – kõik me teeme tööd.” Siiamaani pole astroloogi sõnul keegi avalikult hambaid avameelsuse eest säärde löönud, nende usaldust pole kuritarvitatud. “Võtsin kõne ajakirja peatoimetajale, miks selline lugu, kust selline pealkiri? Inga Raitar sellele küsimusele ei vastanud. Pakkusin variandi – küllap oli eesmärk, et ajakiri paremini müüks, raha. Ja Raitar ütles: ka seda.”

Veerand tundi hiljem tõi üks toimetuse töötaja värske ajakirjanumbri Edda Pauksonile koju. Astroloog ütles, et lugedes läks tal silmet eest mustaks: “Pealkiri ja sisu ei käi kokku, litsakas alatoon, täiesti põhjuseta. Netikommentaatorid sülgasid tuld ja tõrva, sest paljud inimesed loevad kõigest artikli pealkirja, see annab loo tooni kätte – kuradi Paukson, ei lase Eduardil-kadunukesel mahagi jahtuda, juba maiustab uue mehe kallal.”

Edda sõnul olid internetikommentaarid uskumatult salvavad: “Bingo!, ajakiri sai oma tahtmise. Proovi sa pärast seda tõestada, et sa polegi kaamel!” Samas on Pauksonil kibestunud kommenteerijatest kahju: “Ju nad pole elus inimlikku õnne ja armastust tunda saanud.”

Eduard Pauksoni lesk tunnistab, et ta ei oleks uskunud, et meedia tõttu peab ilmarahva silmis oma armastust kaitsma ka pärast tema surma: “Nii lammas pole ma iial olnud, et kui ühele põsele lüüakse, keeran teise ette ja ütlen vaguralt “mää”. Väga lähedaste nõuannet – mitte ühtegi sõna enam meediale, astroloog seekord kuulda ei võta: “See on minu võitlus, sest solvatud on Eduardi mälestust ja mind on odavaks lõbul
innuks tembeldatud.”

Edda Paukson ei pea ajakirjaniku käitumist eetiliselt õigeks: “Püha müristus – kirjutada lugu valmis selle põhjal, mis eeltööd tehes ja oma sugulast Lead, kes õpingute ajal meil aastakese üüril oli, keelest sikutades teada saada õnnestus.”

“Igasugusel fantaasialennul on piirid. Kuidas on see võimalik – telefonivestluses ütlen ajakirjanikule, et minu kodu on kodu Tiidule, aga pärast loen, et olen sealjuures osutanud oma majale. Läbi telefoni nägigi või? See on lausvale, midagi taolist pole ma öeldnud ja pealekauba – mul polegi maja, ma elan korteris.”

Miks ikkagi Edda endale nii palju just viimasel ajal tähelepanu pöörab ja peale garderoobi ka soengut muudab? Inimesetundjad loevad sellest ühest sõnumit: armunud! Ainult et kellesse? “Tegelikult hakkasin enda välimusele rohkem tähelepanu pöörama eelmisel kevadel, sest seda soovis Eduard. Kaal on langenud, need jakid ja pluusid, mis varem kapis seisid, lähevad nüüd lahedalt selga.” Edda ütleb, et viimases “Paari” saates püsis tal seelik seljas tänu haaknõelale. Pühapäeva lõunaks, pärast ETV “Tähelaeva” saadet Edgar Savisaarega on Edda Paukson endas rahu tagasi saanud. Astroloog ütleb, et sarnaselt Savisaarega usaldab ta inimest täpselt senikaua, kui inimene oma käitumisega pole vastupidist tõestanud, kuid reetmist ei andesta iialgi.

Naine on lugenud viimaseid netikommentaare. “Üks agar lugeja pakub koguni, et Eddal on uus armusuhe Igor Mangiga! No kas pole nali, valik milline ja jälle põhjus, millest kirjutada artikkel.”