OHMYGOSSIP – Soome suurim transpordianalüüsidega tegelev firma Sweco tutvustas eelmisel aastal Eestis Tallinna-Helsingi tunneli tasuvuse eelanalüüsi. Seal on muu hulgas kirjas ka need piletihinnad, millega tunnel end ära tasuks, vahedab Delfi Ärileht. Suurim küsimärk eeluurungu osas on see, kas tunneli ehituse hind 13 miljardit eurot ikka on reaalne maksumus? Kas see mitte liiga tagasihoidlik prognoos ei ole?

Esmalt sellest, et eelanalüüsis prognoositi, et aastas toimub tunnelis 11 miljonit nö igapäevareisi ehk siis inimesed liiguvad töö ja kodu vahel. Mitte 11 miljonit inimest vaid reisi. Tegemist on siis pooletunniste rongireisidega. Lisaks prognoositakse tunnelisse 5 miljonit ärireisi, 1,3 miljonit autot ning 8,4 miljonit tonni kaupa. Eeluuringu järgi võiks ühe suuna pilet tunnelis maksta 36 eurot, mis on Eesti poolt vaadates krõbe hind, kuid suurem osa reise teeks nii või naa soomlased. Autoga reisimine maksas 70 eurot, mis on ehk soodsamgi kui mõned tänased pakkumised laevadele. Ühe rekka tunnelireis maksaks 450 eurot.

Täna tunnelit veel ei ole ning ei ole ka selge kas ja millal see tuleb. Enim räägitakse võimalusest, et see võiks valmida kusagil 2040. aasta kanti.

Refereeritud artikli täisteksti lugege Delfi Ärilehest