Tallinna Tervisekoalitsioonis arutati majandussurutisest tulenevaid terviseriske, linnaosade probleeme elanike tervise kaitsel ja tutvuti väljatöötatud terviseindikaatoritega, mis saavad linna tervisearengukava mõju ja hindamise aluseks .

Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul tõid linnaosavanemate poolt antavad ülevaated esile tüüpilised probleemid. „Töötusest tingitud elatustaseme langus on kohati viinud selleni, et puudub raha lasteaiamaksu tasumiseks ja lapse tervis,  kes jääb rahapuuduses vaevlevasse koju, on tõeline risk. Need sotsiaalsed probleemid tungivad varem või hiljem otseselt tervise valdkonda ja alles sügis toob selge pildi, mis toimuma hakkab,“ rääkis Martinson. „On väga vajalik   linnaosavalitsuste  ja lasteaedade  koostöö tihendamine,  et saada kiiret infot, kui lapse olekus annab midagi tunnistust muudatustest kodustes tingimustes.“

Linnaosade juhid tundsid muret liiklusohutuse üle, mis on eriliseks probleemiks lasteaedade ja koolide juures. Käib järjekindel liikluskasvatus nii lasteaedades kui koolides, kuid laste liiklustraumade arv on endiselt suur, loodetavat paranemist oodatakse  spetsiaalse valgustusega ülekäigukohtade rajamisest. Põhjalikumat tekkepõhjuste analüüsi tuleb edaspidi viia läbi ka laste ning noorukite sporditraumade osas, kus esinemissagedus kasvanud.

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti tervishoiuosakonna juhataja Ene Tomberg tutvustas Tervisekoalitsioonile Tallinna Rahvatervise arengukava tulemuslikkuse mõju ja protsessi hindamise väljatöötatud indikaatoreid, millest olulisim on lapse varase arengu indeks EDI (early development  index).

„Austraalias, Kanadas ja mitmetes Euroopa Liidu maades kasutusel oleva indeksi kasutusõiguse on Tallinn  Austraalialt ostnud ja praegu käib töö selle tõlkimisel ja kohandamisel,“ rääkis Tomberg, lisades, et pilootprojekti läbiviimisel on Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuametile  partneriteks  Haridusamet ja Tallinna Ülikool, kes on ühtlasi Tervisekoalitsiooni liikmed.

Abilinnapea Merike Martinson avaldas heameelt, et tegevus tervise edendamisel muutub konkreetsemaks ja analüüsipõhiseks.  „Linnaosades on  tervisekäitumist kujundavad  tegurid suures osas  kaardistatud, fikseeritud on tervise riskitegurid  ja tänu mõõdikute kasutuselevõtule on võimalik analüüsida inimeste terviseseisundeid ja kavandada vastavaid tegevusi,“ ütles Martinson.

Tallinna 35-liikmeline Tervisekoalitsioon koosneb linna ametite ja linnaosade juhtidest, Tallinna Tervisekaitsetalituse juhist, linnavolikogu liikmetest, Tallinna ülikoolide ja mittetulundusühingute esindajatest ning teistest olulistest otsustajatest. Selle tööd juhib linnapea Edgar Savisaar.

Tallinna Tervisekoalitsiooni  ülesanne on koordineerida Tallinna rahvastiku tervise arengukava 2008-2015 elluviimist eri sektorites.