Marite Kallasma aeg Eesti Televisioonis on otsa saanud. Kunagine diktor, viimastel aastatel koolitaja, saadeti 30. juunil pensionile. Margus Allikmaa räägib ajakirjale Nädal: “Olukorras, kus meie eelarve on oluliselt vähenenud, tuleb teha valikuid” ja lisab “Ja kui me vahel tõesti peaksime hätta jääma, olen täiesti kindel, et Marite on nõus meile jälle appi tulema. Mina olen seda valmisolekut Maritelt palunud ja tema ei ole eitavalt vastanud.”

Meelis Kompus: “Marite oli üks uskumatult oluline institutsioon ETVs, sest ta hoidis ära halvima! Televisioon on halastamatu. Piltlikult öeldes on nii, et kui lahingus ehk saates peab igaüks ise hakkama saama, siis just Marite oli see, kes noore ja niigi esialgu saamatu teleesineja mingis mõttes enne eetrit n-ö relvastas. Ole ainult õige mees/naine ja suuda puude taga metsa näha, Marite poolt saatesse kaasa pandud tarkvara õigel hetkel kasutada. Mis see täpsus on, seda on raske seletada, sest eeter on hoopis muu reaalsus kui reaalsus.”
 
Margus Saar: “Marite pole olnud otseselt minu õpetaja, sest minu tulekul ETVsse tegelesid minuga teised inimesed, täpsemalt tegelesid väga vähe. Olen Maritega hiljem arutanud teles esinemise erisusi ja nippe, kuid pigem juba kolleegidena. Mis puutub aga sellesse, mida temast rääkida, siis kindlasti seda, et Eesti telekanalite uued eetrisesinejad vajavad kindlasti kõrvalt hinnanguid ja head nõu ning see ei saa tulla n-ö tavaliselt televaatajalt, vaid ikka professionaalilt, kes ise eetris tööd teinud ja teab, kuidas näivust tegelikkusena välja pakkuda, milline on saate vormile vastav keelekasutus ja suhtlusstiil. Ise avastades võib palju aega niisama raisku minna või käia pikalt või pöördumatut vale rada. Marite on ETV-majas paljusid uusi tulijaid toetanud ja aidanud neil end avaliku esinejana analüüsida ja muuhulgas õpetanud ka telejuhtidele hea saatejuhi eeldusi ja töö iseärasusi. On kahju, et Marite töö katkeb.”

Monika Tamla: “Ma tõesti ei nimetaks teda õpetajaks, see meenutab liialt kooliaega. Pigem oli ja on ta juhendaja, hea ja toetav kolleeg, oma kogemuste edasiandja. Koolitades on ta ühelt poolt nõudlik ja täpne, ent samas alati soe ja südamlik. Ja tõesti, temaga vestlused ei piirdu üksnes tööga, vaid nõu sai ka inimsuhetes ja muus. Kui oli mure, said alati abi. Ja usun, et saab ka edaspidi, kas või telefonitsi. Ma võin öelda seda, et loomulikult oli Marite see, kes juhendas mind väga palju, kui ma “Aktuaalses kaameras” saatejuhina tööd alustasin, ja õpetas just eeskätt suhtlust vaatajaga. Temast on mulle palju abi ja tuge olnud ja siiani, kui ta näeb viga, mida laita, aga ka head, mida kiita, annab ta sellest mulle teada. Marite õpetustöö ei lõpe sellel hetkel, kui inimene on oma tööd ekraanil alustanud, ta jälgib ka edaspidi oma õpilas(t)e töid ja tegemisi ning annab nõu, kui vaja.”

Eesti rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa: “Olukorras, kus meie eelarve on oluliselt vähenenud, tuleb teha valikuid. Siiani oleme katsunud säilitada kõik olemasolevad saated või sügisest asendada mõned saated uute vastu. See tähendab ka seda, et me ei ole koondanud neid inimesi, kes on vahetult seotud saadete tootmisega, olgu nendeks siis saatejuhid, toimetajad või režissöörid. Koondanud oleme ennekõike selliseid ametikohti, kus koormus on olnud väiksem ja selle töö on saanud jagada teiste töötajate vahel. See on siis lihtne ja aus selgitus sellele, miks sattus koondamise alla eetrinõustaja ametikoht. Ja kui me vahel tõesti peaksime hätta jääma, olen täiesti kindel, et Marite on nõus meile jälle appi tulema. Mina olen seda valmisolekut Maritelt palunud ja tema ei ole eitavalt vastanud.”

Refereeritud artikli täistekst ajakirjas Nädal