OHMYGOSSIP – “Ansambel Qvalda tekkis kahe ansamblikese – Koobavaht ja Malbe Tuul lagunemise järel ning mõned aastad oli meid ansamblis 3 liiget. Üsna kohe peale tekkimist vajas ansambel nime ja kaalusime umbes 10-ne erineva versiooni vahel. Lõpuks ei jäänudki muud üle, kui igaüks pani sellest 10-st nimest 5 meeldivamat paberile ja siis lihtsalt punktide järgi saigi selleks Qvalda – lühike ja lööv! Peale kolmanda liikme lahkumist tekkis ansamblile ka slogan: Heatuju tööriist ning nii see kestab siiani,” räägivad Heikko Teino ja Marko Must ansambli Qvalda sünnist.

Miks otsustasite oma repertuaari võtta Mait Maltise laulu “Kui polnud asfaldteed”?
Kuna Qvalda on oma olemuselt rohkem kõrtsibänd, mis esineb üle Eesti igal reedel-laupäeval, siis jälgides publikut, saime aru, et 80-ndate turjal kaua ei ratsuta, kui tahame seda meeldivat hobitööd (pillimängu) kaua teha. Hakkasime oma repertuaari värskendama ja mingil hetkel meenus Markole selline tore Maltise lauldud cover nagu seda on “Kui polnud asfaldteed”. Sai tehtud sellele pisut värskema kõlapildiga fonogramm ja nii on ta meie repertuaaris juba mõned aastad ning seda mängivad ka erinevad raadiojaamad.

Kas teil on ka oma loomingut ning kes kirjutab teile põhiliselt laule?
Päris omaloomingut (nii muusika kui sõnad) on meil vähe. See-eest on üsna palju Lääne ja slaavi lugusid, millele mina olen kirjutanud eesti keelsed sõnad. Nagu ka näiteks laulule Anda endast kõik. Ja tegemist ei ole mitte tõlgetega originaaltekstist, vaid ikkagi originaallüürikaga.

heikko-teino-ja-marko-must

Kas olete juba ka mõne plaadi välja andnud, või kavatsete teha seda lähemal ajal?
Plaati Qvalda välja andnud ei ole, sest enda arust ei ole me nii professionaalid, kuid umbes kümmekond lugu on raadioeetri kõlbulikud küll ja need on enamuses jaamades ka olemas. Mis tulevikku puudutab, siis kunagi ei või teada.

Millised on Qvalda uuemad laulud?
Kõige uuem Qvalda lugu, mis on ka n-ö. “mustalt” kodustuudios sisse lauldud, on Anda endast kõik, mille originaal on pärit Saksamaalt. Aga muidu on nii, et hoiame ikka kätt pulsil ja praktiliselt iga nädal lisandub repertuaari 1 või 2 laulu. Kokku on neid juba üle 700!

Millist muusikat te ise kuulate ja kes on teie lemmikud?
Mina kuulan igasugust muusikat, kuid eelistan meloodilist joont… Konkreetset lemmikut ei olegi. Aga kui lapsepõlve iidolist rääkida, siis selleks oli Fix oma mitmehäälse lauluga ning virtuoossete kitarrisoolodega Viktor Vassiljevilt, kes on nüüd mu väga hea sõber!

Kas jõulud ja aastavahetus on juba reserveeritud?
Jõulud ja aastavahetus on hetkeseisuga veel osaliselt vabad, kuigi hinnapäringuid (millele tihti peale küsimist kahjuks ei vastata) on tehtud päris palju. Eks on ka veel aega ja hiliseid “ärkajaid” on igal aastal olnud.