OHMYGOSSIP – “Muutused olenevad erakondadest, kes uut koalitsiooni moodustama hakkavad. Kui nende seas on ka Reformierakond pole üleliia suuri muudatusi oodata, kui aga Keskerakond, siis hakkavad mõnedki asjad ja prioriteedid olema me riigis veidi teistmoodi,” räägib Enn Eesmaa Ohmygossip.ee´le.

Enn Eesmaa, 5. novembril toimus Keskerakonna erakorraline kongress. Kuidas te seda sündmust kommenteeriksite, milliseid tundeid see teis tekitas?
See kongress jääb kindlasti Eesti Keskerakonna ajalukku. Ja mitte pelgalt seepärast, et esimeheks valiti Jüri Ratas. Tõestust sellele annavad ilmselt lähipäevad. Seetõttu olid tunded lootusrikkad.

Kas jäite rahule sellega, et Jüri Ratas valiti uueks Keskerakonna esimeheks?
Olen oma noort ja andekat kolleegi Jüri Ratast toetanud juba mitu aastat. Selle mehe töökus ja vastupidavus on kadestamisväärt. Ta on ideaalne meeskonnamängija, kuid suudab kindlalt ka oma meeskonda juhtida. Loodan, et Jüri Ratase poliitiline tulevik teeb rõõmu kogu me rahvale.

Kuidas teile tundub. kas Keskerakond jääb kokku ühtseks parteiks, või lõheneb ning näiteks Edgar Savisaare pooldajad moodustavad uue partei?
Uue partei loomine on raske ja mitmeid ressursse nõudev töö, mille edus ei saa keegi kindel olla. Demokraadina ma kindlasti pooldan inimeste soovi üheskoos midagi teha või otsustamise korral ka tegemata jätta. Kõigis erakondades on pisut või veidi rohkem teisitimõtlejaid, keda võib ka isemõtlejaiks pidada. Kui ei astuta erakonna töö ja korralduse põhitõdede vastu ega laimata avalikult oma erakonnakaaslasi ega koguni erakonda pole mul selliste erakonnakaaslaste vastu suurt midagi. Tuletan meelde, et erakonnad on vabatahtlikud poliitilised ühendused.

7. novembril avaldati peaminister Taavi Rõivasele umbusaldust. Kui peaks juhtuma nii, et Taavi Rõivas lahkub peaministri toolilt, kas see muudaks midagi oluliselt praeguses valitsuses?
Muutused olenevad erakondadest, kes uut koalitsiooni moodustama hakkavad. Kui nende seas on ka Reformierakond pole üleliia suuri muudatusi oodata, kui aga Keskerakond, siis hakkavad mõnedki asjad ja prioriteedid olema me riigis veidi teistmoodi.

Kuna nüüd on Keskerakonna uueks esimeheks Jüri Ratas, siis kas võib muutuda midagi oluliselt Keskerakonnas ja valitsuses tervikuna?
Keskerakonnas on juba muutused toimunud, tööd alustas uus erakonna juhatus. Ees ootavad mõttevahetused me piirkondade töö ja tegevuse üle. Kohalike valimisteni pole enam kuigi palju aega, eeltöö valimisnimekirjade koostamiseks ja valimisteemade väljaselgitamiseks juba käib. Olenevalt valimistulemustest tulevad muutused kogu me riigis või jäävad tulemata, valitsuses võivad suuremad või vähemad muudatused toimuda juba üsna pea.

Avafoto: Enn Eesmaa (PM/Scanpix Baltics/Sander Ilvest)