Nagu juba heaks traditsiooniks on saanud, avab ka sel aastal suvehooaja muusika- ja visuaalkunstifestival Kumu ÖÖ. Tiheda muusikaprogrammiga peoõhtu ootab öisesse Kumusse ligi 2000 muusika- ja kunstisõpra. Üheks ööks aastas muutub Kumu Kunstimuusem elevusest sumisevaks muusikapeoks, kus lavad, baarid ja bändid ning muusikahelid kaikumas läbi väärika Kumu aatriumi.

Eelmisel aastal menuka avalöögi teinud ekspressbaar Kumu hiigelliftis hakkab ka sel aastal kunstihuvilisi sõidutama Kumu 5. korruse kaasaegse kunsti galeriisse äsjaavatud näitusele “Muutuv Maalikunst”, mis on omaette eksperimentaalne kunstiprojekt, kus suurem osa teoseid on valminud spetsiaalselt selleks näituseks. Näha võib aukartustäratavate mõõtmetega installatsiooni, erootilist tapeeti ja 20 meetri pikkust seinamaali, mis sündinud Eesti Kunstiakadeemia tudengite ühistööna. Kumu ÖÖ-l on näitusesaalis lisaks kunstiteostele oodata ka muusikalisi etteasteid Kiwa, Mihkel Kleisi ja Martiini poolt.

Üks põnevamaid karaktereid selle aasta festivaliprogrammis on Islandi produtsent ja helilooja Valgeir Sigurdsson, kes jõuab Tallinnasse oma ülemaailmselt hinnatud plaadifirma Bedroom Community tuuriga the Whale Watching Tour. Tuur toob koos Valgeiriga Kumu Ööle Ameerika indie-folk trubaduuri Sam Amidon ning Islandi helilooja-dirigendi Daniel Bjarnadson, kes on kaasa löönud ka Sigur Rosi stuudiosalvestustel London Sinfoniettat dirigeerides. Valgeir Sigurdsson on oluline figuur Islandi muusikaelus, kes rajas aastal 97 Reykjavikis kuulsa Greenhouse stuudio, on olnud Björki parem kästi 4 albumi salvestamisel ning kirjutanud muusika filmidele “Dancer in the Dark”, “Being John Malkovich”, Matthew Barney filmile ning hiljuti DocPoint festivali raames Eestis linastunud Islandi keskkonnadokumentaalile “Dreamland”.

Rootsi duo Wildbirds & Peacedrums esitleb Kumu ÖÖl oma peagi ilmuvat albumit “Retina”, bändi muusikat on võrreldud nii PJ Harvey kui Björkiga ning tegu on jõulisel trummimängul ja punk-bluusilikul laulustiilil põhineva loominguga. Plahvatuslikku tantsu-live’i on oodata Norrast pärit psühhedeelse disko pundilt Mungolian Jetsets, kes andis oma esikalbumi välja Bugge Wesseltofti plaadifirma alt Jazzland ning kolis eelmisel aastal eksperimentaalse Norra leibeli Smalltown Supersondi alla plaadiga, mille kohta on öeldud „külluslik helidemaailm, millest leab pidepunkte võrdluseks nii Brian Eno ja David Byrne’i albumiga “My Life in the Bush of Ghosts” kui the Orbi legendaarse tantsuplaadiga “Orb’s Adventures Beyond the Ultraworld”.

Kumu ÖÖ raames esitleb oma tuliuut videot ning nädal tagasi ilmunud albumit Opium Flirt & Andres Lõo, publiku ette jõuab tänase Tallinn Music Weeki eduloo artist Iiris ning üles astuvad kunstilist postrocki viljelev Id Rev, jazzi, rocki ja klassikalise muusika elemente julgeks improvisatsioonkavaks miskiv Free Tallinn Trio ning armastatud laulja-lugudekirjutaja Riho Sibul koos Robert Jürjendaliga.

Kumu ÖÖ piletid on müügil alates 21. maist Piletilevi ning Ticketpro müügikohtades – esimesed 100 piletit hinnaga 195.- ning seejärel 250.- ja 295.-, kiiretele soodsamalt.