Laenumaksetega raskustes omanikud otsivad oma koormaks saanud kinnisvarast vabanemiseks viimases hädas äärmuslikke võimalusi. Tuule suunda õigesti tabanud kinnisvarafirmad on oma tegevust kohandanud ja vahendavad soodsaid tehinguid rahakatele klientidele.

„Vähe on inimesi, kes niisama müüvad – põhjus on ikka laenuraskustes,” selgitas Ostuekspress OÜ juhatuse liige Raivo Juhanson. Tema kinnitusel on kiirmüüki pandud varade hulk kasvanud aasta algusest saadik iga kuu, vahendab Ärileht. Millist hinda omanikule makstakse, sõltub Juhansoni sõnul objektist ja sellest, kui kiire on müügiga. Enamasti moodustab müügihind hindamisakti hinnast tema sõnul 70–80 protsenti, ent äärmuslikul juhul võib see olla vaid 20, 35 või 40 protsenti oodatud hinnast. Juhansoni sõnul otsib firma sel teel investoritele kinnisvara. „Pigem on need lääne investorid, vähem on neid Eestist.” Koos­tööd tehakse tema sõnul siiski ka siinsete kinnisvarafirmade juurde kuuluvate fondidega. Juhanson toob näite, kus raskustes ettevõte müüb nende kaudu tootmishoone investorile, jäädes ise hoonesse rentnikuks. Rendimaksed peavad tagama investorile piisava tootluse.

„Äri- ja tootmispindade puhul on tähtis rahavoog. Tootlust oodatakse tavaliselt kümnest protsendist ülespoole,” paljastas ta. Koduleidja OÜ juhatuse liikme Andres Hangi sõnul on kiirmüügihuvilisi palju, mõned neist on otsinud lahendust juba pikemat aega. „Oleme valmis maksma järgmise kuu prognoositavast hinnast kuni 90 protsenti,” lubas Hang. Kui omanikule kiirmüük siiski hädavajalik pole, üritatakse tema sõnul leida kliendile parim lahendus. „Oleme ratsionaalsed – teeme Exceli tabeli ja vaatame, kuhu hind võib langeda,” selgitas Hang. Tema sõnul kasutatakse tehingute puhul kõige rohkem võrdlevat hindamismeetodit, sest langus on olnud äärmiselt tempokas. „Jaanuaris oli see miinus 11 protsenti, veebruaris miinus kuus protsenti,” võrdleb Hang. Praegust seisu need hinnad ei kajasta, mistõttu saab vaadata kõige enam kuni kolme kuu tagust aega. „Praegu saab osta ikka väga palju.” Hangi hinnangul ootab turgu suvel ees veel suurem langus.