OHMYGOSSIP — Viljandi pärimusmuusika festivali programmijuhi Tarmo Noormaa sõnul on suvine teema “Naiste hääl” oma võluva hingusega inspireerinud ka Lõikuspeo programmi. Noormaa lisas, et ollakse väga ootusärevad, kuna suure festivali rõhuasetus andis tõuke eriproduktsiooni “Hinge põhjast” tekkeks, mida saavad kõik esmakordselt kogeda lõikuspeol aida suures saalis.

“Kontserdilt ei tasu oodata regilaulu eepost, pigem siit-sealt vihjeid ja äratundmisi,” kirjeldas “Hinge põhjast” projekti eestvedaja Mari Kalkun. “Projektis osalevate naiste muusikas on olemas väga tugev karakter ning hingestatus, mis toob 8. oktoobril lavale põnevaid ja ootamatuid muusikalisi hetki. “Hinge põhjast” kuvab muusikute maailma ja hetkeseisundit,” rääkis Kalkun.

Ootamatusi võib oodata ka projekti esmaettekandelt, sest tegemist ei ole klassikalise esiettekandega ning muusikud soovivad jätta ruumi teatavale vabadusele ja helimaastikele. “Mitte keegi, kaasa arvatud meie ise, ei tea täpselt, mis 8. oktoobril aida laval sündima saab,” lisas Mari Kalkun.

Lisaks projektile “Hinge põhjast” toob pärimusmuusika lõikuspidu lavale suvisel pärimusmuusika festivalil publikulemmikuks kujunenud Louise Kelly. Uue formaadina on pinget kerimas ka kapellide duell, uusi tuuli toob Torupilli Jussi Trio ja Schönbergi kvartett. Peentehnoloogia, improvisatsiooni ja pärimusmuusika viib kokku aina suuremat tähelepanu koguv Sinitrii. Loomulikult jagatakse ka tänavu etnomuusika auhindu ehk Etnokulpe. Meeleolu loovad artistid nagu Beata Palya, Zetod, Lõõtsavägilased, Eesti ETNO ringreis, Duo Malva&Priks ja muusikaline matk ümber Viljandi järve jpm.

2003. aastal alguse saanud Pärimusmuusika lõikuspidu on kahepäevane festival, kus pakutakse publikule alati midagi teistmoodi ning rõhk on pärimusmuusika intiimsemal ja ehedamal küljel.

Pärimusmuusika lõikuspidu toimub 7. ja 8. oktoobril.