Ajakirjanik ja kirjanik Lii Unt on aastaid elanud Indias. Hiljuti ilmus tema sulest raamat “Illusioonimeistrid”, mis on järg tema raamatule “Parim näitleja linnas”. Kuidas aga kaunis naine suhtub shoppamisse? Millest ta ükskõikselt mööduda ei suuda? Mis on tema heaoluretsept ning nipid positiivsete laengute saamiseks? Kõigest sellest kohe järgnevalt…

Kas te olete pigem emotsionaalne või ratsionaalne ostja?
Kui tulin Indiasse elama, siis üritasin oma tarbimist vähendada nii palju kui võimalik. Avastasin, et suudan ilma shoppamata olla 3 nädalat, siis muutusin rahutuks ja lihtsalt pidin minema bazaarile midagi ostma, olgu selleks siis hilbud või vaskämber. Siis rahunesin jälle kolmeks nädalaks maha. Praeguseks olen endaga kompromissi loonud – tarbin igapäevaselt võimalikult vähe, aga kui tekib kirglik soov raha raisata, siis sõidan reisile. Seda ei juhtu sagedamini kui kord 3 kuu tagant .

Millised kasulikud tegemised-ettevõtmised katsute mahutada igasse päeva? Milliseid halbu harjumusi püüate välja juurida?

Mediteerin vähemalt kolm korda päevas. Alati see ei õnnestu, sest halbu harjumusi on liiga palju. Aga ma ei tahaks ühtegi neist siin välja tõsta.

Kas on mõni rõivaese, aksessuaar või muu toode, millest te poes ükskõikselt ei möödu?
Kingad! Kotid! Mangod! Herned!

Kui palju kulutate kuus keskmiselt riietele? Mis on olnud teie kõige n-ö pööraseim või emotsionaalseim ost?

Rohkem, kui see mõistlik oleks. Kõige pöörasem ost on superkontsadega saapad, mis sai ostetud viimatisel New Yorgis käigul, kui teadsin, et sõidan kohe Indiasse, kus pole sellistega midagi peale hakata. Aga ma ostsin ikkagi – sest hetk oli nii ilus.

On teil mõni lemmikkauplus Eestis, välismaal? Milliseid brände te eelistate?

Kuna ma olen töötanud koos noorte Eesti moedisaineritega, siis eelistan alati noorte disaini. Hiljuti kohtasin Jaapani tütarlast, kellele ema oli saatnud kastitäie Jaapani rahvuslikke saapaid, mida algaja moekunstnik soovis maailmakuulsaks teha. Vaatasin, et päris head papud, tüdruk ütles väga hea hinna, panin need prooviks jalga ja tegin tiiru ümber maja. Tõesti head papud. Otsustasin osta koguni kaks paari. Ent tüdruk teatas häbelikult, et ta ajas numbrid segamini, hind pole mitte sadades vaid tuhandetes. Järsku meenusid mulle kõik toredad noored moekunstnukud, kellega olen kokku puutunud, ja ma otsustasin mitte ära rikkuda Jaapani tüdruku karjääri algust. Ehkki ta hindas end kõvasti üle, maksin sõnalausumata tema soovitud hinna.

Millistes rõivastes tunnete end kõige mugavamalt ja paremini?
Ta on rüütatud väesse ja väärikusse, öeldakse piiblis vapra naise kohta.

Mida te iial ei kannaks… Mis on kõige suuremad moeapsud, mis silma riivavad?
Turismilinnas elades ja paljusid eri rahvusi kohates märkan, et moeapsud on rahvuseti suuresti erinevad. Isegi Euroopa piires. Täitsa mõistan, miks moetoimetajad kannavad musta – see on ainus võimalus, mis kellegi silma ei riiva.

Kust saate positiivseid laenguid – mida soovitate teha-kuulata-külastada, et elule särtsu juurde saada?
Kõlab igavalt, aga elule annab särtsu mõtlemine. Tavaliselt algavad jamad siis, kui teadvus hajub. Mõtlemisprotsessi jälgimise ja suunamise abil saab väga palju korda saata. Eesti keeles ilmus just Lynne McTaggarti raamat “Tahteeksperiment ”, mis näitab teaduslikele katsetele tuginedes, mida suudab mõtlemise jõud.

Mis oleks teie nö “heaolu” retsept?

Masu ei röövi mitte ainult raha, vaid ka julgust ja tahet. Ära anna alla! Suhtu ellu jõupositsioonilt, mitte abitusest lähtudes!

[ot-gallery url=”gallery/lii-unt-masu-ei-r%c3%b6%c3%b6vi-mitte-ainult-raha-vaid-ka-julgust-ja-tahet-%c3%a4ra-anna-alla-suhtu-ellu-j%c3%b5upositsioonilt-mitte-abitusest-l%c3%a4htudes”]