OHMYGOSSIP — “Pealtnägija” tegi loo heategevusprojektist, kus puutusid kokku eesti poiss ja maailma kuulsaim tennisestaar. 11-aastane Samuel on tubli tennisepoiss, aga põeb samal ajal parandamatut haigust. Arstide soovitusel valiti ta välja, et heategevusorganisatsioon, kes tegeleb just raskelt või krooniliselt haigete laste unistuste täitmisega, korraldaks talle väga erilise päeva. Üks soov Samueli nimekirjas osutus aga eriti keeruliseks, nõudis rahvusvahelist koostööd, “Pealtnägija” abi ja lõpuks ka pisut õnne.

Samuel ehk Sämmi – nagu pere teda kutsub – on eestlanna Merle ja Mehhikost pärit Jose kolmest lapsest noorim. Pealtnäha igati tervel poisil avastati paraku aasta vanuselt hemofiilia ehk vere hüübimatus.

Sarnase diagnoosiga inimesi on Eestis alla saja ja see tähendab lihtsalt öeldes, et kui 11-aastane poiss kasvõi kergelt näppu lõikab või sinika saab, siis võib ta vajada koheselt süsti. Verejooks ei peatu iseenesest nagu teistel inimestel.

“Alguses ma ei osanud alati õigel ajal arsti juurde minna. Ükskord juhtus niimoodi, et ta kukkus õhtul vastu lauda ja siis ta nuttis ära ja kõik oli korras, panin ta magama ning siis keset ööd ärkas, põsk oli nii paistes. Ma ei olnud nii paistes põske varem näinud. Ja siis ma kuskil kella nelja-viie ajal öösel läksin õue sinna lastehaigla juurde,” rääkis saates Samueli ema Merle.

Lühikese elu jooksul on Samuel pidanud lugematuid kordi haiglas käima, näiteks selleks, et õmmelda pisikest haava, mis teiste temavanuste puhul poleks midagi erilist. Et Samuel saaks elada täisväärtuslikku elu – julgelt mängida ja sportida – saab ta kodus igal kolmandal päeval süsti.

Tänu arstide soovitusele sattus energiline poiss aasta algul heategevusfondi Minu Unistuste Päev vaatevälja. Fondi lõid 2011. aastal Taani ja Rootsi aktivistid, sest märkasid, et Eesti haiglates on küll väga hea meditsiiniline abi, aga puudu jääb emotsionaalsest toest. Nagu nimigi ütleb, on fondi peamine tegevus korraldada raskelt või krooniliselt haigetele lastele unistuste päevi. Viie aasta jooksul on heategevusfond täitnud rohkem kui saja lapse soovunelmad.

Minu Unistuste Päeva tegevjuht Kristiina Gabor-Mägi rääkis, et lastehaiglate arstid saadavad mõned korrad aastas fondile nomineeritud laste nimekirja ning fond võtab nende lastega tegelemise vastavalt võimalustele töösse. Sihtrühmaks on 3-17 aastased raskelt või krooniliselt haiged lapsed.

Fondi raha tuleb annetustest ja unistuste päevi ning teisi sündmusi aitavad korraldada 60 vabatahtlikku. Üks vabatahtlik, Mari, oli see, kes sai ülesandeks organiseerida Samueli unistuste päeva.

Kokkuleppel fondiga jälgis “Pealtnägija” kogu protsessi algusest lõpuni. See tähendas kohtumisi nii peategelase kui tema perega. Otsustati, et unistuste päevaks saab Sämmi sünnipäevapidu juuni keskel.

Kui peoni oli aega ligi neli kuud, siis polnud Sämmi soovides oma unistuste päevaks esmapilgul midagi ületamatut. Välja arvatud üks soov, mille sarnast ükski laps veel esitanud polnud.

Nimelt, Samueli lemmik tennisemängija on Roger Federer, sest Samuelile meeldib tema serv ja ründelöök. Samueli suurimaks sooviks oli saada tennisepall, kus oleks Roger Federeri autogramm.

Esmalt teatati Minu Unistuste Päevale Federeri heategevusfondist, et neil on väga kindel kord ja fännidele saadetakse ainult autogrammiga postkaarte. Kuna ametlikult oli müür ees, hakkas ka “Pealtnägija” niite tõmbama.

Eesti juhtiva tenniseeksperdi Margus Uba kaudu võeti ühendust Eesti tennisefännidega, kes läksid Monte Carlo tenniseturniiri vaatama, aga kuna Federer oli vigastatud ja kiirelt turniiril konkurentsist langes, ei jõudnud eestlasest fänn tennisestaariga kohtuma.

Siis aga leidis Minu Unistuste Päeva tegevjuht Kristiina Gabor-Mägi uue niidiotsa. Selgus, et tema õe abikaasa teab üht Roger Federeri head sõpra, aga kui pallisaaga oli kestnud juba mitu kuud ja Samueli unistuste päev aina lähemale jõudis, ei olnud Gabor-Mägi veel autogrammiga palli kätte saanud.

Samueli õige sünnipäev, 7. juuni saabus. Tema suur sünnipäevapidu ja unistuste päev oli kavandatud samaks nädalalõpuks ja aega autogrammiga palli saamiseks oli jäänud vaid neli päeva.

Ometi jõudis Federeri autogrammiga pall üle noatera ikkagi kohale. Pall hakkas liikuma, sõna otseses mõttes, kaks päeva enne Samueli pidupäeva.

Gabor-Mägi jutustas “Pealtnägijas”, kuidas asi õnnelikult lahenes. Tema õde tuli koju ja ütles, et ta abikaasa sai sellelt Federeri sõbralt siis kõne. Too oli rääkinud Federeri isaga, kes lubas Samuelile autogrammiga palli ära organiseerida. Läks veel nii, et kuna aega oli väga vähe jäänud, siis käis Gabor-Mägi õde Federeri sõbraga Liechtensteinis spetsiaalselt kohtumas.

Loo emotsionaalses haripunktis jõudiski kuulsa tennisisti autogrammiga pall Samueli kätte.

 

Allikas: menu.err.ee
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT