OHMYGOSSIP — Viieliikmeline soome pere lendas kahe kuu eest Türki, kust purjelaevaga asuti aastaid ette valmistatud reisile. See tähendab Meretnieme pere unistuse täitumist. Esialgu vaid isa Tuomo unistusest välja kasavanud perereis algas Helsinki-Vantaa lennuväljalt. Pere veedab järgmised kuus aastat purjetades ümber maailma.

„Nüüd on hea ja ülev tunne,” ütles Türki saabunud Tuomo Meritniemi. Reisil on kaasas peale isa veel ema Riikka ja lapsed Aarre (7), Kerttu (5) ja Martta (3).

Kõik müüdi maha
Reisi on kaua ette valmistatud. Juba poolteist aastat tagasi ütlesid Meritniemid Iltalehele antud intervjuus, et plaan on selge. Kuus aastat merel, maailma kaunemaid paiku külastades ümber maailma. Koos lastega. „Paar viimast päeva enne minekut oli tühi tunne. Tajusin, et nüüd see juhtub. Planeerides oli kogu aeg tunne, et selleni on veel kaua aega. Kuid nõnda see päev lõpuks kalendris vastu vaatas,” räägib Tuomo.

Pere müüs maha oma vara, Soome jäi vaid väike laoruum tähtsatele asjadele. Viimased nädalad Soomes kulusid asjade ajamiseks. Lahti tuli saada autost, asjadest ja võtta viimased vaktsiinid.

Laev Türgis
Pere lendas Antalya lennuväljale ja sealt edasi sõideti Lõuna-Türgis asuvasse Finikesse. Seal ootas perekonda valmis pandud laev. Tuomo oli käinud mõned korrad kohapeal sõitu ette valmistamas ja koht on ka lastele tuttav.

Raskusi võib ette tulla. Tumo räägib, et ilmaolud ja tuuled võivad olla ohtlikud. Vahemerel puhuvad tuuled võivad olla vastu. „Kuid see on rohkem ebamugavus kui risk. Kindlasti tuleb ette üllatusi. Aga kõigeks ei saa kunagi valmis olla,” räägib Tuomo.

Lapsed laevakoolis
Lapsed õpivad nüüd mitu aastat laevakoolis vanemate juhendamisel. Õppimises ollakse ühenduses Soomega. Pere jälgib Soome õppekava kasutades kaasaegset tehnoloogiat. „Praegu peame väikest suvepuhkust, aga juulikuus algab kool,” räägib Tuomo.

Soome koolides kestab puhkus kuni augustini, aga Meritnieme peres algab kool juba varem. Kui kool Soomes algab, on perel juba midagi, millest rääkida. Pere osaleb programmis Sail For Good Education ja Tuomo väitel võivad koolid kasutada nende reisimaterjale. Aarre lõpetas Soomes esimese klassi. Isa Tuomo väitel hoitakse poja klassiga reisi ajal pidevalt ühendust.

Pere kuue aasta pikkust reisi saab jälgida veebiküljelt sailforgood.org või Tuomo Meritniemi Facebooki küljelt.

Loe ka:

Soome perekond oli aasta aega ümbermaailmareisil ja maksis kokku 53 181 eurot
OHMYGOSSIP — Mõned inimesed ostavad autosid peale loetud aastaid, teised aga panustavad kogu vaba raha elamustesse. Kui peres on lapsed, siis pikk reis võib tunduda vaid mõnusa unistusena, mida reaalselt raske teostada, aga kui asjad hoolikalt läbi mõelda, on kõik teostatav.

Ratastoolis Sanna Kalmari reisib ümber maailma – tegin teoks lapsepõlveunistuse, mis algselt tundus võimatuna + FOTOD!
OHMYGOSSIP — 31-aastane soomlanna Sanna Kalmari põeb kaasasündinud lihaste haigust, mistõttu vajab ta igapäevaselt kellegi abi ja liigub ringi elektrilise ratastooliga. Haigusest hoolimata, ei ole Sanna loobunud reisimisest, vahendab Iltalehti.

100 KASULIKKU nippi nutikaks reisimiseks!
OHMYGOSSIP  — Soodsalt reisimine on tihti lihtsam, tehtavam ja võimalikum, kui võiks esialgu arvata. Just seepärast toome teieni 100 soovitust, kuidas odavalt reisida.


Avafoto: purejeperekond Meretniemi – pildil isa Tuomo, ema Riikka ja lapsed Aarre, Kerttu ja Martta. Foto: Tuomo Meretniemi