OHMYGOSSIP — Paljude perede jaoks tuttav olukord: pere soovib minna koolivaheajal või suvel suvilasse, aga iseseisev nooruk ei taha kaasa minna, sest sõbrad on kallid ning linnas tegemist kuhjaga. Iltalehti vahendusel saame teada, kas alaealist noorukit võib üksi koju jätta?

“Ei ole kindlat vanust, isegi samas peres arenevad noored erinevalt, aga näiteks alla 16-aastane on liiga noor, et jääda üksi pikemaks ajaks kodu valvajaks. Sellises vanuses nooruk võib olla enda meelest piisavalt iseseisev, aga läbi arutelu võivad konfliktid kiiresti esile tulla,” ütleb Soome lastekaitseliidus tegelev Tatjana Pajamäki.

Nooruki küpsust saab hinnata varasemate kogemuste põhjal. Kas nooruk on alati tulnud koju sel ajal, kui kokku lepitud? Kas ta vastab telefonile, kui vanemad helistavad? Lisaks tasub veenduda, kas nooruk oskab enda eest piisavalt hoolitseda. kas oskab süüa ja toitu valmistada omaalgatuslikult? Kas ta magab piisavalt? Kas ta teab, kuidas käituda kriisiolukorras (nt tulekahju)?

Reeglid tuleb kohe alguses paika panna ning hoolikalt läbi arutada. Tuleb kokku leppida, et nooruk vastab alati telefonikõnedele ning veenduda, et ka laps ise saaks vanematega alati kontakti. Alkoholi (ja muude ainete) kasutusest ja sõprade külaskäigust tuleks rääkida aastaringi, mitte alles siis, kui nooruk on üksi koju jäämas. “Tähtis on, et saaks asjad etteulatuvalt läbi rääkida. Alkohol ei sobi nooruki organismile. Osa noortest saab kenasti hakkama, aga on hea meeles hoida, et ka küps nooruk võib libastuda.” Täiskasvanud vastutavad alati alaealise lapse eest. Kui midagi juhtub, siis tähendab see seda, et täiskasvanu on oma nooruki küpsust ülehinnanud.

Lapsevanem peaks probleemses olukorras säilitama rahu. “On oluline, et laps julgeks vanemale öelda, kui midagi juhtub. Kui juba etteulatuvalt lubad, et ei saa pahaseks, siis pea ka sõna.” Samuti on soovitatav on hankida oma laste sõprade vanemate kontaktandmed. Seeläbi saad olla kursis, kes käivad sinu äraoleku ajal külas. “Parim oleks, kui nooruki sõbrad saavad külas käia aastaringi. Seeläbi õpid oma lapse sõpru tundma ja see suurendab usaldust.”

Kui noorukil on alanud aktiivne puberteediiga ja noored soovivad suvepuhkust veeta linnas, kas peaks ühe suve jätma suvilas käigud vahele? “Teiseks variandiks on lasta noorukil mõni sõber suvilasse kaasa võtta,” ütleb Pajamäki.

Mitmed noorukid pendeldavad kodu ja sõprade rolli vahel ning täiskasvanul võib olla seda maailma raske mõista. “Tasub meelde tuletada, et nooruk areneb sellal vaimselt ja füüsiliselt niivõrd palju.” Nooruk vajab sõpru kuid samal ajal soovib, et vanem oleks talle alati toeks. Teisest küljest soovib ta näidata, et on juba piisavalt iseseisev. “Enamik noortele on oluline, et ta saaks oma positsiooni testida ja näidata ka vanemale, et tuleb mõnda aega üksi toime.”

Õnnestunud kodu valvamine tugevdab vanemate ja noorte vahelist suhet veelgi.

Avafoto (PantherMedia/Renaud Philippe/Scanpix)

Loe lisaks:
Vanemate emade lapsed saavad elus teistest paremini hakkama
OHMYGOSSIP — Vanemas eas lapse saamise eest on hoiatatud – seda eelkõige lisanduvate riskide pärast. Värske uurimuse järgi on ema vanusel aga ka positiivseid külgi. Naise vanusest sõltub palju, kui lihtne on tal rasestuda

11 asja, mida vanasti võisid lapsed teha, kuid tänapäeval on keelatud
OHMYGOSSIP — Maailm muutub kogu aeg ja ka laste kasvatuspõhimõtted ning kodureeglid on aja jooksul muutunud. Mõnikümmend aastat tagasi oli kõikidel vanematel sama eesmärk nagu tänapäevalgi: kasvatada lastest terved ja õnnelikud lapsed.

Andrus Kivirähk: Normaalne on saata lapsed trenni, mitte iludusvõistlusele
Juba aastaid kütab kirgi teema, kas laste missivõistlused on vaid vanemate ambitsioonikuse rahuldamine või arendav üritus. Kirjaniku ja kolumnisti Andrus Kivirähki arvates on minimissivõistlus idiootlik: “See vanem, kes oma lapse sinna viib on ise natukene naljakas.