OHMYGOSSIP – Lapsele kahjulike kasvatusvõtete kasutamine sõltub rohkem eluviisist kui vanemast endast, selgub värskest Soomes tehtud uurimusest.

Jyväskylä ülikooli psühholoogiaosakonnas läbi viidus värske uurimus väidab, et lapsevanemate negatiivsed tunded nagu väsimus ja ärrituvus sunnivad vanemaid kasutama rohkem psühholoogilist kontrolli lapse kasvatuses. Psühholoogilist kontrolli peetakse manipuleerivaks ja pealesunnitud kohtlemiseks, mis on suunatud lapse mõtete ja tunnete allutamisele. Selline kasvatusmeetod mõjub lapse arengule kahjulikult.

“Varem arvati, et psühholoogilise kontrolli kasutamine on tüüpilisem teatud vanemate puhul,” räägib psühholoogia professor Kaisa Aunola.

Tegelikkuses kasutatakse psühholoogilist kontrolli rohkem neil päevadel, kui vanemal on nö närvid krussis. Teadlaste arvates tähendab see, et üksikvanemate puhul tuleks toetuste asemel rohkem tähelepanu pöörata igapäevastele toimetustele ja stressifaktoritele.

 

Avafoto: PantherMedia/Andriy Popov/Scanpix

Vaata lisaks:
Egiptuses puhkusel viibiv Big Brother-staar Henna Kalinainen: Soome oma süngusega tekitab minus stressi ja depressiooni
OHMYGOSSIP — Egiptuses puhkusel viibiv Big Brother-staar Henna Kalinainen avaldab oma Facebooki lehel, et Soome tekitab temas stressi ja depressioon.

Soome iluuisutaja Kiira Korpi tunnistab, et ilus välimus on olnud suur stressiallikas
OHMYGOSSIP – MTV kirjutab, et hiljuti tippsportlase-kärjääri lõpetanud Kiira Korpi paljastas, et võistluste ajal on olnud välimuse surve väga suur.

Kristiina Kalberg: Kuidas stressi ja unetust vähendada
OHMYGOSSIP – Meil kõigil on tulnud ette hetki, kus stress võtab viimase jõu ja toob närvilisuse ja unetuse. Ma ei ole kohanud ühtegi inimest, kellel ei ole kord elus stressi olnud. Mida siis võiks muuta?