OHMYGOSSIP – Konsulteeri alati loomaarstiga, kui sa kindel pole, mida võib koerale süüa anda. Süütuna tunduvad toiduained võivad koerale olla eluohtlikud. Loe tähelepanelikult nimekirja toiduainetest, mida koerale kindlasti anda ei või!

1. Ksülitool
Koera magu ei talu ksülitooli. Ära jäta nätsupakki lahti või koera lähedusse. Väike koer võib saada mürgituse juba väiksest kogusest. Ksülitoolimürgitus on alati ohtlik. Kui koer on saanud ksülitooli ja juhtunust on möödas alla 30 minuti, püüa kutsuda koeral esile oksendamine. Järgnevalt peaks talle andma suhkrut. Helista loomaarstile, kui märkad, et koer on nätsu söönud.

2. Šokolaad
Kuigi šokolaad on inimesele maius, on see koerale ohtlik. Šokolaad sisaldab teobromiini, mis on koera jaoks mürgine. Sama ainet sisaldavad kakaooad, tee ja cola-joogid. Šokolaaditahvel võib väiksele koerale olla surmav. Šokolaadimürgitus nõuab esmaabi. Kui kahtlustad, et koer on söönud šokolaadi, jälgi tema olukorda. Kõrvalnähtudena võivad esineda suurem janu ja urineerimine, oksendamine, kõhulahtisus ja südamepekslemine.

3. Keetmata kanamunad
Ära anna koerale tooreid kanamune. Salmonellarisk ja kolibakter on koerale sama ohtlikud nagu inimeselegi.

4. Alkohol
Ära kunagi anna koerale lakkuda tühje õllepurke või pudeleid. Koer saab kergesti maitse suhu, aga ta ei kannata alkoholi nagu inimene. Koer saab alkoholimürgituse juba väiksest kogusest. Kui koer on palju joonud, vii ta loomaarsti juurde.

5. Sool
Krõpsud, soolapähklid ja friikad ei sobi koerale. Sool tõstab vererõhku ja suures koguses võib olla surmav. Sool mõjutab ka koera neerusid.

6. Viinamarjad ja rosinad
Viinamarjad ja rosinad on koerale terviserisk. Need mõjutavad koera neerusid ja võivad kaasa tuua mürgituse.

7. Sibul
Jäta sibul koera toidukausist välja. Sibul on koerale kahjulik, kuna soodustab punaste vereliblede vähgenemist veres. Suur kogus sibulat toob kaasa mürgituse.

8. Avokaado
Avokaado sisaldab persiini-nimelist ainet, mis on loomadele ohtlik. See võib kaasa tuua oksendamise ja kõhulahtisuse.

9. Virsikud, ploomid ja muud kividega puuviljad
Koer sööb puuvilja ära tervena. See toob kaasa puuvilja kivi allaneelamise, mis võib kaasa tuua sooleummistuse või mürgituse. Kivid on koera jaoks ohtlikud ja mürgised.

Foto: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet