Tartu Linna Polikliinikus hiljuti avatud vaktsineerimiskabinetis ootab infektsionist Pilleriin Sood­­la enda juurde nõu küsima ja süstigi saama kõiki, kel ees võõrad maad või kirev suvi.

Tartus Gildi tänava polikliiniku kolmandal korrusel asuva kabineti kiri – reisinõustamiskabinet – ei tähenda aga seda, nagu ei saaks sealt vaktsiiniinfot Eestis vajamineva kaitse kohta, puudutagu see siis puukentsefaliiti, teetanust, viirushepatiite, emakakaelavähki põhjustavat papilloomviirust või sügise kätte jõudes grippi.

Ometi on rännuteema praegu puhkuste ajal kõige olulisem. Kabinetist tasub läbi astuda eelkõige neil, kes sõidavad eksootilistesse Aasia ja Aafrika riikidesse. Neilgi, kel seisab ees välismaale tööle- või õppimaminek.

On üks haigus, mille vastu vaktsineerimine on kohustuslik. See on kollapalavik, mis ohustab inimesi ekvaatorilähedastes riikides. Seda kõrge palavikuga kulgevat rasket viirushaigust kannavad edasi sääsed. Sääserünnet vältida on raske, samuti on väga raske hinnata seda, kui suur protsent sääskedest ühes või teises riigis haiguselevitajad võib olla. «Erinevalt malaariast on kollapalaviku vastu võimalik vaktsineerida,» märgib Soodla. «Malaaria vastu saame soovitada ainult tablette, mida inimene peab malaariast ohustatud riigis viibimise ajal võtma. Need aitavad haigust ära hoida, kuid ei mõju vaktsiinina,» vahendab Tartu Postimees.

Järgmine eksootiliste maadele minejaid ähvardav tõbi on kõhutüüfus. Kõhutüüfuse vastu soovitatakse end vaktsineerida siis, kui reisisiht on Türgi, India, Hiina, Egiptus või mõni teine Aafrika riik. «Kõhutüüfus on reostunud vee, mustade käte ja toiduga leviv haigus,» märgib dr Soodla ja lisab, et samasugune määrdunud käte haigus on A-hepatiit, mille üks riskiriike on praegu Eesti naaber Läti. Jälle päästab vaktsineerimine. Dr Soodla märgib, et ka B-hepatiidile, mis levib vere ja kehavedelike kaudu, on vaktsiin õnneks olemas.

Juhul, kui on tegemist lõbureisiga, tuletame meelde B-hepatiidi ohtu,» selgitab dr Soodla. «Juhul, kui ees seisab loodusmatk või töö loomadega, soovitame kaitset marutaudi vastu. Samuti uurime, kas kooliaja vaktsineerimised – poliomüeliit, leetrid, punetised – on ikka tehtud.» Nõustamisele tasub tulla kuu aega või vähemalt kaks nädalat enne reisile minekut.

Tartu Ülikooli sisekliinik pakub samuti nakkushaiguste arsti konsultatsiooni inimestele, kes plaanivad sõita välisriikidesse. Vastuvõtt on L. Puusepa 1a hoones I korrusel kabinetis 1159. Nii Gildi tänava kui L. Puusepa tänava polikliinikus on vajalik eelregistreerimine.

Nõustamisteenused on tasulised. Vaktsiinide hinnad algavad 150 kroonist ja ulatuvad 650 kroonini ning need tuleb endal kinni maksta.

Vaktsineerimisabi
• Tartu Linna Polikliinikus Gildi tänav 8, kabinetis 302. Eelregistreerimine telefonil 7441372 või 7423507.
• Tartu Ülikooli Kliinikumis L. Puusepa 1a I korrusel, kabinetis 1159. Eelregistreerimine Puusepa 1a esimese korruse registratuuris või tel 731 9100.