Rahvusvahelise audiitor- ja konsultatsioonifirma Ernst & Young’i läbi viidud uuringu tulemustest selgus, et lähiaegadel on oodata majanduspettuste olulist kasvu. 47% vastanutest on valmis käituma ebaeetiliselt ja viima läbi pettust juhul, kui see peaks kaasa aitama organisatsiooni majandustulemuste parandamisele.

„Märkimisväärne on fakt, et 47% vastanutest on valmis manipuleerima finantsandmetega juhul kui see peaks kaasa aitama ettevõtte majandustulemuste näilikule parandamisele,“ märkis Ernst & Young’i partner Ivar Kiigemägi. „Veel selgus, et 25% vastanutest on valmis maksma pistist võitmaks hankeid või laiendamaks oma äritegevust. 13% tippjuhtidest leidis, et praeguses majanduskeskkonnas on finantsandmetega manipuleerimine õigustatav,“ lisas Ivar Kiigemägi, kirjutab Äripäev.

Kiigemägi sõnul pole küsitluse tulemused üllatavad, kuna oleme viimase aasta jooksul täheldanud finantsandmetega manipuleerimise kasvu. Märkimisväärne on aga see, et pettustoimingute teostamise riski hinnatakse kõrgemaks just juhtkonna tasandil, kus surve ettevõtte eesmärkide täitmisel sunnib juhte manipuleerima raamatupidamise ja muude finantsandmetega, et näidata paremaid majandustulemusi. Pettuste riski vähendamiseks tuleks juhtkonnal teha rohkem koostööd sise- ja välisaudiitoritega.

Ernst & Young’i vanemkonsultandi Taavi Saati sõnul on positiivne, et tippjuhid tunnistasid, et ollakse valmis pettusteks, kuid samas on see ka selgeks ohumärgiks kõikidele osapooltele.