OHMYGOSSIP – Pulmad on kindlasti üks tähtsamaid päevi teie elus. Et see päev kujuneks kaunis ning sujuks viperusteta, on soovitav ettevalmistustega juba aegsalt pihta hakata – panna paika kuupäev, otsida pulmapaik, kavandada menüü, valida bänd ning pulmaisa ning leida vastused ja lahendused mustmiljonile küsimusele. Kuna hea pulmaisa on üks olulisemaid võtmesõnu pulma õnnestumise osas, siis otsustasime teha teile väikese ülevaate… Ohmygossip palus kaheksal pulmaisal vastata kolmele küsimusele:

1. Mida põnevat meenutaksite senistest läbiviidud pulmapidudest?
2. Milliseks kujuneb teie suvi 2016?
3. Milline on teie soovitus tulevastele pruutpaaridele, kes on oma pulmapeokorralduses alles algfaasis?

 

Pulmaisa Marko Pille

pulmaisa Marko Pille

1. Lahedaid lugusid on meenutada alati hea, veelkord ja veelkord. 2015 suvel juhtus selline huvitav asi kus kõrvuti eraldi majades oli 2 pulma, öösel toimus korraga üheaegselt pruudirööv. Teise maja rahvas röövis meie peolt pruudi ja meie maja vastas samaga. Kummagi peomaja rahvas soovis lihtsalt mekkida teise maja pulma viina. Kuidas küll maitseb teise maja märjuke. Situatsioon, protsess, lunastus ja finaal on need mida meenutada. Olen enda jaoks pannud reegli paika, lugusid võib rääkida aga nimesid, kohti jne. ei avalikustata.

2. Aasta 2016 suvi tuleb kindlasti töine, positiivne ja täis seiklusi ja uusi väljakutseid.

3. Kohtumine uute inimestega on nagu adrenaliin, mis tekitab surinat. Tähtis, et kõik oleksid õnnelikud ja rahul! Pulma planeerimise algfaasis soovitaks kõikidele pruutpaaridele- kasutage oma korralduses paberit ja pliiatsit, tehke märkmeid ja mõelge kõik peensusteni läbi. Kuulake kõiki, kuid otsusage ikka ise. Tänapäeval traditsioone pole, tehke oma tähtis päev selline, et see meeldiks külalistele ja endal oleks, mida kuld või hõbepulmas meenutada. Aeg lendab, kui teil on valitud oma tähtis kuupäev , kohtuge 3-4 pulmaisaga ja leidke see õige. Seejärel ühendage oma mõtted ja soovid pulmaisa nõuannetega. Rääkige temaga avatult ja sajaprotsendilise usaldusega.


Pulmaisa Veigo Kaaret

pulmaisa Veigo Kaaret

1. Noorpaarid ja pulmarahvad on väga erinevad, neid ei saa võrrelda ja seepärast kõik pulmad on põnevust täis. Pulmaisa peab leidma igal hetke sobiva suhtlusvariandi.

2. Kujuneb nagu iga teine suvigi väga abivalmiks ja töökaks. Hetkel on eriti kiire aeg, sest kõik on veel ees ja kõikidega on vaja suhelda.

3. Soovitan noorpaaridel valida enda kõrvale abilisi, kellega koostööd nad tõesti naudivad. Tähtis ei ole hind, tähtis on see, et inimene teab mida teeb ja soovib seda teenust pakkuda südamega. Pakkuge kõikidele meeltele midagi meeldivat, siis on kõik hetked teie
unistuste väärilised.


Pulmaisa Raul Kivi

pulmaisa Raul Kivi

1. Iga pulmapäev on kordumatu ja eriline. Põnevust jagub kõikidesse pidudesse ning seiklusi ja üllatusi on alati. Neid on nii palju, et huvitavatest juhtumistest saaks kirjutada eraldi raamatu. Näiteks oli ühes pulmas külalistel erakordselt hästi ette valmistatud pruudirööv. Peig toodi pulmamaja ette tiigi kaldale. Korraldajad olid kaasa võtnud suured linad, millest moodustati riietumiskabiin. Peiule anti ja ta pidi riietama ennast roosadesse stringidesse ning jooksma 10 tiiru ümber tiigi ning kogu aeg rääkima – miks ta armastab just seda naist? Ta ei jäänud kordagi hätta ning pruut kuulas ja vaatase seda rõõmu- ning armastusepisarad silmis pealt. Sellistel hetkedel tõded, et imeline on see armastuse jõud, mis kahte kokku liidab ja äärmiselt südamlik on näha noorte kindlameelsust oma tunnetes teineteise vastu!

2. Suved on alati teguderohked. Pulmi peetakse arvukalt ja rõõm on kogeda, et paarid võtavad ette selle uhke sammu ning abiellumisega kinnitavad oma armastust ja pühendumust teineteisele.

3. Pulmapäeva planeerimine on mahukas ettevõtmine. Siinkohal on suureks abiks näiteks pulmaisa. Õigete teenuse osutajate leidmine on oluline, kes teie päeva kordumatult positiivseks ja meeldejäävaks aitavad muuta. Nende otsimisel ja valiku langetamisel ärge küsige ainult teenuse hinda vaid küsige pigem – mida te saate selle raha eest? Oluline on ju, et oleks sobiv meelelahutusprogramm, piisavalt ja õigetest hetkedest kvaliteetsed fotod ja video ning küllaldane ja maitsev piduroog. Samuti kõik muu mida soovite sel tähtsal päeval näha ja kogeda. Pulmapäev on ainulaadne ning erakordne sündmus elus ja sel päeval ei tohiks midagi olla läbimõtlemata või jätta juhuse hooleks!


Pulmaisa Anti Einpaul

pulmaisa Anti Einpaul

1. Esmalt meenuvad lihtsalt õnnelikud inimesed, hingematvalt ilusad peopaigad, põnevate pulmaplaanide tegemised ja palju positiivseid emotsioone. Põnevust lisavad pidudele muidugi kõik need olukorrad, mis vajavad olukorra päästmist ja käigu pealt lahenduste leidmist. Ühes pulmas juhtus nii, et juba üsna kõrgel lendav taevalatern otsustas järsku tilkuma hakata ja süütas all seisnud pruudi kleidi… Sõbrannad rullisid siis teda murul ja kustutasid selle õnneks ruttu. Ja kuna kleidisaba oli pikk, siis sai pidu siiski varsti jätkuda.

Samal peol, pool tundi hiljem, kui torti lõikama hakati, libises raske kokanuga kogemata pruudi ja peigmehe sõrmede vahelt ja kukkus… otsapidi põrandasse kinni, naelutades pruudi allesjäänud kleidisaba pidi põranda külge. Ehmatus missugune… Õnneks elavad need noored siiani õnnelikult koos.

2. Suvi kujuneb toredaks. Ootan põnevusega neid paari uut peopaika, kus ma siiani varem pidutsema pole sattunud.

3. Oma pulmapidu planeerides unistage suurelt! Pulmapidu võiks olla see päev elus, mida mäletad ka 10, 25 ja 50 aasta pärast elus ikka kui sellist, millega jäid väga rahule, mitte ei pidanud palju kahtlaseid kompromisse tegema. Neid argiseid päevi, mida on raske meenutada, neid tuleb nagunii. Unistustel on kombeks täituda. Ja kui midagi väga tahad, siis leiad ka viisi, kuidas seda saada. Oma õnne tuleb igaühel endale ise luua, esmalt ette kujutada ja siis selle poole liikumiseks tegutseda!


Pulmaisa Ilja Golomb

pulmaisa Ilja Golomb

1. Kuna minu esimene juhitud pulmapidu ulatub aastasse 2003 siis tänaseks, kus on läbiviidud ligi 300 pulmapidu, võiks meenutustest rääkides kirjutada juba mitte pulmaraamatu, vaid lausa pulmaentsüklopeedia. Aga pole see 300 nii suur number midagi, sest Eestis on ka selliseid mehi, kellel see number ulatub 1000ni ja sellest ülegi! Aga mõned
seigad siiski:

Näiteks ükskord tulime peale laulatust kirikust noorpaariga ja külalistega välja ning selgus, et pulmaauto uksed on lukku läinud ning võti on pulmaautos sees. Lahendasime seda selliselt, et võtsime pulmaautolt kaunistused maha, panime need peigmehe vanemate auto külge ning pulmasõit peopaika võiski jätkuda! Aga ehmatus oli noorpaarile kindlasti väga suur, kuid hiljem oli see juhtum kõigil meeles kui vahva ja naljakas seik pulmapeo ajal!

Või teine olukord oli hoopis selline, et registreerimise ajal, mis toimus väljas ühes taluhoovis, pidin mikrofoni kaudu kutsuma välja ametniku ette kõigepealt peigmehe ja kui ta kohale jõudis, siis ka pruudi koos oma isaga. Nii pärast peigmehe kui ka veidi hiljem ka pruudi väljakutsumist lõi koheselt äike ning käis ka kõva pauk ning rohkem selle pulmapeo ajal ei löönud ühtegi äikest ega kuuldud enam ka taevapauke, aga see olukord jäi nii minule kui ka kõikidele pulmakülaliste ajalukku igaveseks, et justkui loodus kuulis minu teadvustamist ning otsustaski tervitada noorpaari selliste võimsate helidega.

Kolmas juhtum oli selline. Nimelt ühes pulmas peale registreerimist võtsid pruut ja peigmees vastu õnnitlusi ja lilli. Iga õnnitlusega liikus just pruut sentimeeter sentimeetri järel märkamatult tahapoole. Kuid ta ei näinud, et tema selja taga põlesid kaunid küünlad. Ühel hetkel oli aga suur šokk ja kisa, sest loor oli taganemise teel pruudil põlema süttinud. Tule enda saime me kiiresti kontrolli alla ja ka loori tegime kääridega samuti hiljem veidi põlenud äärte pärast lühemaks, kuid „kõrbenud pruudi“ nali ei suutnud end täielikult vaigistada terve selle pulmaaja ja ma olen täiesti kindel, et ka „šhokinalja“ meenutatakse tänaseni suure ehmatusega kuid kindlasti ka naeratus näol.

2. Minu suvi 2016 näeb ette hetkel välja sellisena, et kuni detsember 2016 on kirjas: 13 pulmapidu, 11 suvepäeva, 3 jaanikut ja 9 muud üritust,
millest 3 on era- ja 6 on ettevõte üritust. Lisaks veel mõned loosimiste läbiviimised, laada/kaubanduskeskuse/linnapäeva päevajuhtimised, seenioride erikruiisid, reklaamitöö ja kolme suurema projektijuhtimine ja ka erinevad minu klaverimänguoskusega seotud üritused. Ja mis siin salata, üle päeva pannakse aina uusi ja uusi suvekuupäevi erinevate üritustega kinni ja kui kuupäev vaba, siis lööme selle ka lukku!

3. Hea on muidugi kliendina/noorpaarina korraldada pulmaisadele erinevaid castinguid ja kohtumisi, kuid teineteise aja kokkuhoidmise mõttes proovige meid juba
aasta enne oma pulmapidu kusagil näha, jälgida, uurida mis ja kuidas ning selle põhjal teha ka kindel otsus, keda Te kindlalt tahate ja keda mitte oma pulmapeol näha! Juhul kui sellist võimalust pole, siis muidugi tasub välja valida need vähemalt kolm kõige meeldivamat ja leppida nendega see kõige olulisem esmane kohtumine kokku, et aru saada kas üldse sobime teineteisele või mitte!

Aga kui olete oma pulmakorraldusega alles algfaasis, siis võtke asja rahulikult, sest Te olete küll algajad aga Teie ümber on inimesed, kellel väga suured kogemused ja keerulised olukorrad on pulmaisadele pigem põnev väljakutse mille kallal tööd teha kui mingi hirmus asi, mis võib meid rivist välja lüüa! Toredaid pulmapidusid Teile kõigile!


Pulmaisa Andres Visnapuu

pulmaisa Andres Visnapuu

1. Pulmades on igasugu asju juhtunud. Ikka toredaid. Kuna olen pulmaisa, kel on ka oma live-bänd, siis eelmisel aastal oli pulm, kus oli koos 5-6 rahvusest külalisi. Üks külaline oli Itaaliast – Sara. Pidu oli igati hoogne ja mingil hetkel Sara soovis laulda ühe laulu a?apella pruutpaarile. Lauluks Eestis Heleni poolt lauldud: Kas tead. Sain kohe aru, et tegmist on ikka väga hea lauljaga. Rahvale läheb alati korda, kui keegi pulmalistest midagi vahvat teeb. Suutsin oma hädise inglise keelega selgeks teha, et ta võiks ka koos bändiga midagi laulda. Kiirelt leidsime ühe Itaalia loo, ja kui siis see Itaalia temperament välja lõi, oli see, et 100% pulmarahvast tantsis, isegi ratastoolis oli 2 külalist, ka nemad olid tantsuplatsil, no ja nii leidsime veel sel ajal, kui soolomees mängis soolot, 2 lugu, mille koos ära tegime. See elamus oli ikka super.

Omapärane seik ühes pulmas: pruutpaar leidis, et pulmaautoks on nende enda auto ja et nemad istuvad ees, peig sõidab ja pruut kõrval ja pulmaisa tagaistmel. Autol olid tumendatud klaasid ja kui tee peal tehti väravaid, siis joosti esimese hooga tagumiste uste juurde, tehakse lahti ja pruuti polegi, ainult üks mees!!! Üllatunud ilme oli garanteeritud!

Sõiduga veel üks lugu. Suvine pulm Võrumaal. Pruutpaar otsustas sõita kodutalust, kus oili registreerimine, pulmamajja hobusega. Kuna maad oli sinna ca 4 km, siis oli see igati OK mõte. Idee seisnes selles, et pulmarahvas läheb ees ära, võtavad omad toad ja hõisetega võetakse pruutpaar vastu. Hobusega tulijateks jäid siis kutsar, pruutpaar ja mina pulmaisana. Saime sõita ca 800 m, kui üks ratas kinni kiilus. Kõik mobiilid, olid ka koos muu rahvaga kaasa läinud ehk abi pidi saama kohe ja lähedalt. Läksin esimesse tallu, mis oli kohe samas kohas, kus meil vanker seisma jäi ja küsisin , kas neil on tavotipritsi (selline vana asi, mida vist enamik ei teagi). Minu üllatuseks võttis memm sealtsamast koridori nurgast tavotipritsi, millega saime ratta rummu siis määrida. Selle määrimisega oli siis aga nii, et kutsar hoidis hobuseid paigas, mina koos peigmehega kergitasin vankrit, et saaks rattale lähemale ja pruut tavotipritsiga tegi siis vajalikke toiminguid. Peigmehel oli juhuslikult kaasas ka fotokas, tavaline pisike ja tema püüdis siis samal ajal ka ikka sellist sündmust jäädvustada. Õnneks andis memm pruudile veel töökindad, nii et võite ette kujutada seda ilusas valges kleidis pruuti, mustad kindad ja üliprits käes. Vanker sai korda ja üliväikese hilinemisega ka pulmamajas. Aga alati kui pruutpaari näen, siis tuleb see seik meelde ja ka neile endale. Neil pidi see pilt olema magamistoas.

2. Sel aastal on pulmi parasjagu. Ka järgmiseks aastakas juba on osa asju paigas.

3. Minu soovitus, hakake ikka varem pihta ja valige hea pulmaisa. Tema nõustab Teid kõiges. Nii ruumide, muusika, jne osas, see kus ja millisena pidu toimub, selle otsutab ikka pruutpaar. Kõige tüüpilisem probleem on tihti selles, et on leitud koht ja soovitud vot niipalju rahvast, koha peal öeldakse, et mahub, kuid tegelikkuses ei mahu head pidu pidama. Sööma mahub, kuid kui tahate, et on hea pidu, siis on kitsas.


Pulmaisa Mikk Merekivi

Mikk Merekivi

1. Pulmapidusid on olnud igasuguseid. Meenub 99% tohutut rõõmu ja siirast heameelt. Küll aga ka mõned põnevad seigad, kus mõni asi ei läinud vast päris nii, nagu oleks pidanud. Tordid on üks omaette humoristlik ja kurbnaljakas valdkond. Küll on vajunud tort laiali sest aasta tegijatel ikka juhtub. On olnud torte, mis ohtrate külmunud marjade tõttu on olnud seest hambaidmurdvalt jäine, on olnud olukordi, kus tahetakse tort välja tuua aga keegi on köögis sellest juba tüki ära lõiganud ja nii edasi. Purjus külalised on ka vahel korraldanud korralikku jama. Üks esimesi pulmi oli nii, et kella kahe paiku öösel, kui programm oli lõppenud ja kõigil väga lõbus, tuli üks suure käsitöö pussnoaga karaoket küsima sest tema ülemus, kes ka peol on, nõuab seda. Pulmaisa peab olema igatahes paindlik ja leidlik, sest olukorrad, kus pruut ütleb, et ämm teeb ametimärgid aga päev enne pulma ei ole ämm ise sellest veel midagi kuulnud, loovad olukorrad, kus pulmaisa koos oma abilisega töötavad terve pulmaeelse öö ja püüavad leida kvaliteetse lahenduse tekkinud probleemile.

Lugusid võiks jääda rääkimagi aga tooksin veel välja ühe seiga, mis on õpetuseks neile, kes näevad oma unistuste pulma näiteks küünis või viljakuivatis. Tohutu meeskond töötas nädalaid, et eriline peopaik saaks erilise ilme ja unistus saaks teoks. Kui kui bänd oma esimese bassimütaka kõlaritest teele saatis, hakkas laest alla sadama kõike, mis sinna aastatega oli kogunenud ja laud koos söökide ja jookide ning valgete linadega kattus momentaalselt täieliku sodikiga ja hingata ei olnud midagi. Pidu toimumata ei jäänud ja kolmanda seti ajaks hakkas õhk juba klaariks saama kuid õppetund missugune kogu eluks.

2. 2016 suvi paistab sama hullumeelne kui 2015 suvi ja siiras rõõm on teha oma lemmiktööd üha enam ja enam. FIE ja MTÜ on kasvanud OÜks ja hobist on saanud põhitöö ning kirg. Üha enam tuleb kakskeelseid pulmasid sest nagu selgeks on saanud, võib eesti-inglise pulmaisasid lugeda ühekäesõrmedel ja see on toonud mulle kaasa pulmi, mille hulgas peigmehi Soomest, Inglismaalt, Alžeeriast, Indiast ja nii edasi. Rekord oli see, kui ühes pulmas oli seitsmest riigist inimesi ning lisaks minu kakskeelsusele tõlgiti kõik veel ka viipekeelde. Iga pulm on eriline ja lehe ning ootan kiiret suvehooaega juba pikisilmi. Õnneks järgmine nädal läheb juba täiega pulmasuvi käima!

3. Esmalt soovitan tõsimeeli planeerida oma pulm kas varakevadesse või septembrisse sest olen väga palju kogenud seda, et suvekuudel on ilusa ilma tõenäosus sama suur nagu kevadel ja sügisel aga tegijad on suvel aga tegijad on suvel palju kallimad ning tihti suurest koormusest väsinud. Teiseks tooksin välja kindlasti soovituse esimese asjana panna paika pulma kuupäev ja kohe seejärel valida välja enda pulmaisa. Kurb on see, kui tohutu suur töö on tehtud aga kohtudes pulmaisaga ja kuuldes ära kõik ettepanekud ning pakkumised jõutakse järelduseni, et miks me küll sellest ei alustanud? Oleks ju palju lihtsamalt ja ägedamalt kõik planeeritud saanud. Viimase soovitusena julgen olla veidi intrigeeriv ja soovitan panna oma väljavalitud pulmaisa tõesti tõsiselt tööle. Olen seda meelt, et noorpaar ei pea käima lillepoest lillepoodi ja otsima autodele valget linti, vaid mõistlik on see, et pulmaisa ostab kevadel 500m ja jagab terve suve. Pulmaisa ei pea olema see mees, kes tuleb kaks kätt taskus, teeb natuke nalja, küsib palju raha ja läheb keskööl vindisena koju.

Pulmaisa võib olla ka suureks abimeheks ja võtta enda kanda palju tüütuid kohustusi teesulu korraldamisest kuni pulmalehe tegemiseni. Seda kõike aga sama raha eest, mis küsivad need mehed/naised, kes vaatavad kõike jooksvalt; ja ei pea vajalikuks kava koostada ega ülemäära eeltööd teha. Kohtuge pulmaisadega, see ei maksa midagi aga iga kohtumine avab silmi ning annab teile midagi uut ja huvitavat juurde! Kohtumiseni pulmas!


Pulmaisa Kuldar Pajula

pulmaisa Kuldar Pajula

1. Kõige eredamalt on meeles laevamehaaniku pulm, kes treis sõrmuse, mis üle kullati. Meeles vast selle sõrmuse valmimisloo pärast.

2. Käesolevaks hetkeks on aasta 2016 nädalavahetused kuni septembri lõpuni broneeritud. Juulis ja augustis isegi 4 pulma nädalas.

3. Kui planeerimine on alles algfaasis, siis leidke kiiresti Teie soovidele vastav peopaik, ansambel ning pulmaisa!

 

Avafotol: Pulmaisa Raul Kivi