OHMYGOSSIP — Soome ühte suurimat missivõistlust “Miss Helsinki” vedav Martina Aitolehti võttis jaanuaris missiks kroonitud Jessica Ruokola´lt missikrooni peast. Põhjuseks oli Jessica suunas osutatud vägivallarünnak ning seejärel suuremeelne andestamine vägivallatsejale.

Miss Helsinki Jessica Ruokola mootorratturist kallim ründas naist. Jessica aga ei esitanud juhtunu tõttu mehe vastu kaebust, vaid hoopis otsustas mehega jätkuvalt suhtesse jääda. Martina Aitolehti meelest ei ole Jessica seetõttu sobiv eeskuju kandmaks missikrooni ning tema asemele tõsteti esimeseks printsessiks valitud Hannaleena Laaksamo, kirjutab Metropoli.net.

Facebooki grupis “Mutsit Vs Faijat” käib tuline vaidlus selle üle, kuidas Jessica vabastati Miss Helsinki tiitlist. Martina Aitolehti, kes on võistluse korraldaja, saab sealses grupis kõvasti kriitikat tunda. Diskuteerijad juhivad tähelepanu sellele, et Jessica oli väärkohtlemise ohver, mitte väärkohtleja. Allpool on mõned grupi kommentaarid:

“See olukord on praegu selline, kus vägivalla ohver saab teist korda uuesti löögi näkku. Põhjus, miks ta suhtesse otsustas jääda, on tema isiklik valik ning tiitliga ei tohiks olla mingisugust pistmist.”

https://www.instagram.com/p/BEmB6_wFhJP/?taken-by=jessicaruokola

 

“Missi karistatakse selle eest, et ta sai vastu vahtimist ja annab selle teo andeks? Tundub, et andeks andmine ei kuulu eeskujuks olemise alla.”

Antud juhtumiga tõusis ka Martina Aitolehti enda “räpane pesu” päevavalgele.

“Kui vägivalla ohver annab vägivallatsejale andeks, siis kas see tähendab kohe seda, et ta aksepteerib vägivalda? Martina, see on ikkagi hea eeskuju ja väärt tunnustust.”

“Seda ütleb Martina, kes on ise löönud ilmselt rohkem mehi, kui mõni mees naist.”

Soome meedia on juhtunust pöördes ning teema tõstatati üles ka areena.yle.fi jutusaates. Soome Naisliidu juht Elina Nikulainen peab missitiitli äravõtmist valeks. Nikulainen soovib üldsusele meelde tuletada, mida vägivalla ohver tunneb, kuidas vägivalla ohvrit toetada tuleks ning räägib probleemist üldiselt.

Matrina palus Jessical missikroonist ise loobuda, sest see oleks olnud meediasurve tõttu parim ja targeim valik. Jessica polnud aga ettepanekuga nõus. Naisteliidu juht Elina Nikulainen peab missitiitli äravõtmist aga valeks, sest selle kaudu karistatakse vägivalla ohvrit veelgi ja lausa avalikult. Martina sooviks oli aga see, et Jessica ei peaks oma olukorras avalikkuse lööke veelgi rohkem taluma. Martina sooviks on väidetavalt muuta Jessica elu lihtsamaks, ometigi paistab see välja karistusena.

“Jessicale ei ole missitöid veel pakutud, peamiselt justnimelt juhtunu tõttu. See on talle endale parim, kui ta ei puutu meediaga rohkem kokku.”

Oma tavatööst Jessica õnneks kinga ei saanud. “Ma olen seda meelt, et tavatööst ei peakski kedagi vallandama seetõttu, aga me ei räägi praegu tavatööst, missitöö on täiesti teistsugune,” kommenteerib Martina.

Inimest, kes on saanud tunda vägivalda, peaks toetama, aga Martina on teisel arvamusel. “Missiorganisatsioon ei saa toetada inimest, kes on ise valinud, et soovib suhelda vägivaldse inimesega.” Martina rõhutab, et kuna Jessica´ga on probleemid  juba koostöö algusest saadik, siis nüüd oli viimane aeg sellele piir panna ja ta missikohustustest vabastada.

Martina Aitolehti ametlikus avalduses meediale seisab: “Jessica Ruokola missiaasta algas dramaatiliselt, kui ta oma kavaleri vägivalla ohvriks langes. Sellest saadik on kogu missiaasta olnud raske nii Jessicale, organisatsioonile ja koostööpartnereile. Me ei tohi vägivallaga leppida. Jessica eluviis ei sobi missile, kes on paljude noorte neidude eeskuju.”

Naisliidu juht ütleb aga omakorda, et sellises olukorras inimesele tuleks kahtlemata toeks olla, sest vägivalla all kannataja võib vaiki olla kuid ja lausa aastaid, kuna ta kardab. Selja keeramine ei ole probleemist vabanemine. Vägivalda kogevat naist ei tohi alavääristada ning süüdistada.

Euroopa statistika järgi on Soome riik naiste jaoks kõige ebaturvalisem maa ning kahjuks ei ole seal piisavalt tuge naistele, keda on väärkoheldud.

Jessica Ruokola

https://www.instagram.com/p/BFLTydhFhKT/?taken-by=jessicaruokola
Hannaleena Laaksamo

https://www.instagram.com/p/BE3Xw7qBIH0/?taken-by=hannaleenalaaksamo
Martina Aitolehti

https://www.instagram.com/p/BFohOKzGa0u/?taken-by=martinaaitolehtiofficial


Avafoto: Instagram @ martinaaitolehtiofficial

Samal teemal:
Missikroonist ilma jänud Miss Helsingi Jessica Ruokola: Olen uskumatult pettunud!
OHMYGOSSIP – Soomes tärkas suur skandaal, kui Miss Helsingi korraldaja Martina Aitolehti teatas, et tänavusel Miss Helsingi võitjal Jessica Ruokola´l tuleb missikroon tagasi anda ning see läheb edasi järjekorras järgmisele kaunitarile Hannaleena Laaksamo´le.

Stara peatoimetaja Jocka Träskbäck avaldas Miss Helsingi tiitli eemaldamise skandaali kohta oma arvamuse
OHMYGOSSIP — Jocka Träskbäck on Soome veebilehe Stara.fi juht ning otse loomulikult on temagi kursis viimase aja skandaaliga, kus populaarse missivõistluse “Miss Helsinki” korraldaja Martina Aitolehti otsustas tänavuse võitja – Jessica Ruokola – missitiitli eemaldada ning anda krooni edasi esimesele printsessile. Jocka avaldab oma arvamuse loo kohta