OHMYGOSSIP — Iga inimese eluspüsimine on individuaalne, sama on ka traumadest püsima jäävate jälgedega. Kõik elus kogetud raskused ei ole alati seotud lapsepõlvega, aga teatud mustrid ja tegurid ulatuvad siiski kaugesse minevikku, vahendab Lasinenlapsuus.fi.

Kui lähedane tarbib liigselt alkoholi, siis laps kannab sellest tulenevalt kõige suuremat koormat. Uuringud on näidanud, et alkoholismi keskmes elanud lapsi on enim aidanud see, kui läheduses on kasvõi üks turvaline täiskasvanu, kellele loota. Lapse areng on sellisel perioodil ohus. Tihti vahetuvad rollid, kus laps peab muutuma täiskasvanuks. Ebakindel lapsepõlv tekitab tulevikku sügavad jäljed.

Sellise negatiivse taustaga lapsed võivad täiskasvanuna olla pelgava hoiakuga. Nad kardavad vihaseid inimesi ja isiklikku kriitikat. Nad elavad oma elu ohvri vaatenurgast ja selline omadus kandub edasi ka sõprus- ning armusuhetesse. Neil on üliarenenud vastutustunne ja kipuvad esimesena pigem teiste, kui enda pärast muretsema, sest sellisel moel väldivad nad oma vigadega silmitsi seismist. Ajavad segi armastuse ja hirmutunde, ehk siis teevad mida iganes, et suhe jääks püsima, kuna kardetakse hülgamist kogeda. Teistele lootmine ja enese väärtustamises esineb samuti häireid. Teisest küljest arenevad ka sellised oskused, mis tulevad kasuks: organiseerimisvõime, probleemide lahendamise oskus ja teistega arvestamine.

Ükskõik, kui raske lapsepõlve trauma ka polnud, tuleb teadvustada, et terve elu jooksul tekib paratamatult stressi ja traumaatilisi kogemusi. Traumad mõjutavad inimeste elu mitmel viisil ning selle abil nähakse maailma, ennast ja teisi oma tõlgenduse läbi. Ohtlikeks sümptomiteks võib pidada ahistustunnet, depressiooni, unetust, paanikahäireid, ärevust, ettearvamatuid vihapurskeid, enesetapu mõtteid ja teisi kahjulikke käitumisnähte. Toetust on võimalik saada professionaalselt spetsialistilt, enda eakaaslastelt, mitmetelt netilehtedelt.

Võib olla väga raske end avada, aga paljud on abi saanud ka isegi keeruliste probleemide puhul. Kõige olulisem on probleemi tunnistada ja julgelt abi otsida. Lapsepõlves kogetud traumadest on võimalik kenasti üle saada!
Avafoto: Ohmygossip.com