OHMYGOSSIP — Suhtes tuleb paratamatult aeg, kus teise tavad, viisid, tegemata jätmised hakkavad ärritama. Psychology Today vahendusel toome teieni 4 tüüpilist mõtlemisviisi, millest tuleks võimalikult ruttu loobuda ning kompromissi teed minna.

Üks sooviks tunda rohkem emotsionaalsust, kohalolekut ja ühist aega, vähem teleri, interneti või nutitelefoni peale ajaraiskamist. Teine jälle ei pruugi neid nähtuseid ja tegevusi probleemiks pidada. Pettumustunne võib kaasa tuua ka igasuguseid muid mõtteid ning suhe liigub allamäge. Alljärgnevas probleemid koos nõuannetega.

1. Ta ei vääri, et ma teeksin midagi ta heaks
“Ta ei vääri seda, et valmistaksin talle meelehead, kui ta ise minu jaoks midagi ei tee. Eriti veel, kui ta on mulle teinud nii palju haiget. Mul puudub soov tema jaoks midagi teha.”
Nõuanne: Ära suhtu olukorda mõõdupuu järgi, mis on õiglane, mis mitte. Suhtu olukorda sedasi, kuidas on parasjagu vajalik ning kuidas suhe muutuks paremaks. Isegi, kui tundub, et ta ei vääri, et teeksid ta jaoks midagi, hoia meeles, et eesmärk on suhteid ikkagi paremaks muuta. Kui üritad teha asju kaaslase meeleheaks, oled astunud esimese sammu, et suhe paraneks.

2. Ma olen vihane ja ei taha
See punkt on seotud eelmisega, aga viha on tõusnud esiplaanile: “Olen nii vihane ja väsinud olukorrast, et ei tee midagi. Jäta mind rahule!”
Nõuanne: Vihastud ja hoiad sellest emotsioonist tugevalt kinni. Sellises olukorras ei võida keegi! Vabane pahameele tundest ja peata võimuvõitlus.

3. Tema peab tegema esimese sammu
“Ta peaks võtma initsiatiivi, tõestamaks oma pühendumust ning muutma olukorda, et näeksin ta hoolivust. Kui ta nii ei tee, siis see on märgiks, et ta ei hooli. Miks siis minagi üldse peaksin?”
Nõuanne: Selle lahingu taga paistab mure, et kes esimesena alla annab, on nõrk ja manipuleeritav. Kogu oma julgus kokku ja tee ise esimene samm kuid jää samal ajal tugevaks, et tunded ei võtaks võimust ja ei muutuks jalamatiks. Valmistu ette ebamugavaks olukorraks.

4. Minul on õigus! Temal on probleem!
Probleem on paarisuhte teisel poolel ja tema peab sellest aru saama ning muutuse tegema: “Täiskasvanud inimene ei peaks koguaeg videomänge mängima. Täiskasvanu peaks olema vastutustundlik ja abivalmis ja mul on õigus seda nõuda. See on tema probleem.”
Nõuanne: Ka seda lahingut ei saada edu. Selle asemel, et mõelda, mis on õige, mõtle, kuidas võiks asju teisiti ajada. Kui sa soovid, et sul oleks alati õigus, ei pruugi paarisuhe sinu jaoks olla. Kui soovid elada koos kaaslasega, tuleb õppida järele andma.

Avafoto: Pexels/Vera Arsic