OHMYGOSSIP — On olemas segadusi, mis on tuttavad ainult väikelaste vanematele, vahendab Good Housekeeping. Kui lapsed kasvavad, muudavad ka segadused oma vormi. Koristamis- ja korrastamisteemalist blogi pidav Dana White koostas nimekirja asjadest, mille koristamisest ta enne laste saamist kuulnudki polnud.

Enne laste saamist oli ta harjunud koristama vaid enda järelt ja seda, mida siis koristada tuli, ei olnud palju. Ka pestava pesu hulk kahekordistus koos lastega. White pani nimekirja tehes tähele, et kuigi lapsed kasvasid, ei muutunud kodu sellest üldse puhtamaks. Siin mõned näited selle kohta.

1. Ebamäärased plekid aknal
Iga mudilase vanem teab, et ükski aken pole pisikeste käte eest kaitstud. Kõikidel akendel, peeglitel, seintel ja kapiustel on tavaliselt väikesed sõrmejäljed ja rasvaplekid reas. Nii et üldiselt algab iga koristamine sellisest väikesest ülesandest nagu sõrmejälgede ära pühkimine.

2. Korralagedused, millest saab vahepala
Surnud kärbsed aknalaual? Üksik rosin diivani all? Segadused, mille koristamist sa enne ehk vältisid, vajavad väikelastega kodus tähelepanu esimeses järjekorras. Tegemist on nimelt võidujooksuga: kas sina jõuad selle asja enne eest ära koristada või jõuab mudilane selle enne omale suhu pista?

3. Mänguasjad, millel on väga väikesed osad
Iga lapsevanem on õnnelik, kui ta laps enam asju suhu ei pane. Enam ei ole vaja ohtlikke kohti hüsteeriliselt valvata. Tavaliselt tähendab see ka seda, et laps on hakanud mängima leludega, millel on väikesed osad. Siis ei ole kodus enam sellist kohta, kuhu näiteks Barbie asjakesed või pisikesed legoklotsid ei satuks. Iga mööblieseme alt võib leida vähemasti ühe väikese lego. Alati.

4. Kunst, mis ei püsi paberil
Laste loovust on hea arendada, aga see paistab välja ka kodus.  Ühtäkki leiad vaibalt ja soki seest tükikese plastiliini ja märkad, et valgele seinale on tekkinud rasvakriitidega tehtud kunstiteos. Mõned lapsed laotavad oma hommikusöögi köögilaua peale laiali ja teevad sellest kunsti.

5. Tekid, mis on käinud väljas
Lapsed kasvavad ja mänguasjade hunnikust saab varsti minevik, aga kodu ei näe ikka puhas välja. Lapse iseseisvumine toob kaasa iseseisvaid seiklusi nagu näiteks retked aeda. Ühtäkki leiad kenal suveõhtul elutoast teki, mille külge on takerdunud mõned rohututid, paar kaselehte ja natuke mulda. Sel perioodil võid panna tähele, et pintsettidest on saanud mugav koristusvahend.

6. Kottide põhjad
Mänguasjade kott, ujumistarvete kott, matkakott – neid ju jätkub. Mida pikemaks ajaks lapse kasutuses olev kott koristamata jätta, seda suurema tõenäosusega on selle seest võimalik üht-teist leida. Dana White ütleb, et isegi siis, kui tegemist on matkakotiga, mille põhjas on hunnik kasutamata aluspesu, tasub ära pesta terve koti sisu. Nii lihtsalt pääseb kõige kergema vaevaga.

Avafoto: Kolm last jooksmas (PantherMedia/Scanpix)

Vaata ka:
Pereterapeut Jesper Juul: Lapsevanemad eelistavad armastusele populaarsust
OHMYGOSSIP – Taani pereterapeudi, raamatute “Sinu tark laps” ja “EI ütlemise kunst” autor Jesper Juuli sõnul on lapsevanemad tänapäeval väga enesekesksed ning eelistavad olla populaarsed, selle asemel, et olla armastatud.

Andrus Kivirähk: Normaalne on saata lapsed trenni, mitte iludusvõistlusele
OHMYGOSSIP – Juba aastaid kütab kirgi teema, kas laste missivõistlused on vaid vanemate ambitsioonikuse rahuldamine või arendav üritus. Kirjaniku ja kolumnisti Andrus Kivirähki arvates on minimissivõistlus idiootlik.

Argipäev beebiga – kuidas unistused tegelikkusest erinevad
OHMYGOSSIP — Vanemaks olemist ja sellega kaasnevat vastutust on endale raske ette kujutada – enne kui sa ise esimese lapse saad. DearNaptural85-videoblogi pidav Whitney White näitab lõbusa videoga, millised on lapseootel naise suurimad pettekujutlused emadusest.