OHMYGOSSIP – Eve Pärnpuu on Läänemaal elav naine, kelle elustiilimuutus on paljudele ülekaalulistele naistele eeskujuks. Päeval, mil arst kirjutas Evele vererõhuravimid, mida pidi elu lõpuni võtma, otsustas naine elus kannapöörde teha. Tänseks on naine kaotanud 60 kilogrammi ning elab tabletivaba elu, näeb välja noorem, saledam ja särtsakam ning naudib elu täiel rinnal. Eve räägib Ohmygossip.ee´le oma teekonnast uuema ja tervislikuma eluni.


Palun rääkige endast – kus kandis elate, millega igapäevaselt tegelete, mis on teie hobid, perekonnaseis?

Elan Läänemaal Lihulas, olen abielus… juba 30aastat varsti. Töötan Lihula Gümnaasiumis ja hobiks on iga päev kepikõnd 2,5h ja kui ilm soosib siis ka rulluisutan 1 h kindlasti.

Olete viimaste aastate jooksul kaotanud 60kg kehakaalust! Räägime sellest lähemalt, kohe päris algusest peale. Millal kaal teie jaoks probleemiks sai ning kaua võttis aega enne, kui otsustasite alla võtma hakata? Palju kaal siis näitas?
Olen aegade jooksul pidanud erinevaid dieete, aga selle viimase tõuke andis ikka tervise halvenemine ja ilmselgelt tuli midagi ette võtta. Siis kui perearst kirjutas mulle vererõhu ravimid ja lausus et elu lõpuni tuleb neid võtta. Arvan, et see oli viimane piisk kus käis nii öelda krõps ära.

Olen nüüd tableti vaba… tervis on korras! Kepikõnni mõtted olid mul mõnda aega meelel ja kui ma siis need endale soetasin, olin eufoorias sest mulle väga meeldis ja seda siiani, mis peamine, et ma ei pea kellegile tasuma ja sellist spordiala saab harrastada ju iga ilmaga… ei ole ju halba ilma, on valed riided.

Oma kaalu ma ei avalikusta aga oli 100 ja peale… tahtsingi esialgu kaalu numbri kahekohaliseks saada aga et ma lausa 60 kg maha sain oli mullegi pisut üllatuseks! Minu kaalu tõusule andis ka hoogu koka amet, muidugi rääkimata 4 lapse sünnitamisest. Nüüd olen juba 3 lapselapse vanaema. Vahvad põngerjad mul.

Kui libedalt kaalulangus läks? Kas oli ka tagasilööke ning kuidas neist välja tulite?
Väike tagasi löök oli 25-30kg juures, aga siis tegin omad korrektuurid menüüs ja langus jätkus… Muidugi tahtis see kõik harjumist sest välja tuli vahetada kogu garderoob… harjuma pidin ka oma peegelpildiga, sest ma olin ju poole väiksemaks jäänud.

Eve Pärnpuu

Eve Pärnpuu
2x Eve Pärnpuu (Fotod: Katrin Pärnpuu)

Kirjeldage palun oma menüüd ja toitumispõhimõtteid kaalulangetamise ajal? Milline oli teie menüü enne seda? Olete mõelnud, mis oli see kõige hullem kurja juur?
Minu toitumine oli eelnevalt väga vale – puudus täielikult hommikusöök ja seoses sellega ma sõin tihti ka hilisõhtuti. Pidevalt ikka liha ja leib-sai oli igapäevane. Nüüd on minu menüüs ka liha vahest aga ma toitun tervislikult. Hommikuti on põhitoidu kord, siis söön tugevalt – putru (kaerahelbe-manna), jogurteid ja krõbinaid erinevaid, suppe ja tihti keedan ilma lihata, sest mulle maitseb. Täna hommikul sõin ahjukartuleid, tomatit, jalopeeno kastet (naudin teravaid elamusi js kiirendab ainevahetust), kohvi joon palju, 3-5tassi päevas, meeletult naudin erinevaid puuvilju -õunu läheb ikka kilodega. Magusat kusjuures söön ma praegu tunduvalt rohkem kui enne, ju siis organism vajab (torti, kooki jne), šokolaadi luban ka endale aga mitte tahvlitena vaid mõni tükk päevas pole patt. Tegelikult ei keela ma endale midagi, söön kõike mida tahan, ainult et portsud on mõistlikud.

Kaua läks aega, et ideaalkaal saavutada? Kas olite sellel teekonnal üksi või oli teil toitumisnõustaja/personaaltreener toeks?
Lihtsalt öeldes,  siis kui on toitumine paigas ja mis iganes spordialad sinna juurde… ja ongi Sinu kehakaal normis ning tervis korras. Vahet pole kui kaua sul läheb soovitud tulemuseni aega. 3 aastaga 60 kg on ju super! Võtsingi sellise seisukoha et ajan vaikselt oma asja, ei kasutanud mingite spetsialistide abi, veel vähem rasvaimu ega mao vähendus operatsioone. Minu keha ja mõistus ütles mulle mida teha.

Tänaseks olete juba seitse aastat oma ideaalvormis? Kuidas seda hoiate? Mida soovitate inimestele, keda see teekond ees ootab?
Nüüd säilitan oma kehakaalu juba neljandat aastat ja ikka sportides. Meeldib lihtsalt! Suur kirg on ka tantsimine. 4-6 h järjest pole mingi probleem, ma lihtsalt jaksan nüüd ja naudin meeletult ja ega naljalt möödugi nädalavahetust kus ma seda ei harrastaks.

Need kelle plaanis endaga midagi ette võtta, soovitaks ikka kõigepealt oma peas kõik ilusti läbi mõelda ning siis rakendada teooria praktikasse. Kõik oleneb kui väga sa tahad, ole kangekaelne ja ära anna alla! Lõputult tahtejõudu peaks olema ja järjepidevust. Kukud siis ära virise, tõuse püsti ja mine edasi – see on ju Sinu tervise ja õnne nimel!

Minu pere toetab mind igati. Eks kaunist naist ja ema on ikka silmal parem vaadata… ega mulle meeldigi madallennud, see pole minu stiil. Kui lennata siis juba kõrgelt. Kukkumine võib olla küll valusam kuid minu jäärapäisus on mind viinud sihile. Tänaseks olen saanud hästi palju positiivset tagasisidet, ise olnud paljudele eeskujuks ja aidanud mis iganes küsimustes. Kui oskan, aitan alati!

Eve Pärnpuu

Save