OHMYGOSSIP — Jalad ristis istumist peetakse normaalseks tegevuseks. Kindel on see, et olenemata istumisasendist on pikalt istumine tegelikult kahjulik.

Jalg üle põlve istumisest on kirjutatud erinevaid lugusid, aga kas need põhinevad reaalsusele? Prevention.com kogus kokku 3 väidet, mille põhjal peaks jalg üle põlve asendit vältima.

1. väide: Jalg üle põlve asend põhjustab veenilaiendeid
Tegemist on kuulujutuga, kinnitab arst. Veenilaiendeid saab ennetada regulaarse ja igapäevase füüsilise liikumisega, asendite vahetamisega ja tervisliku toitumisega. Kui ühes poosis pikalt ei istu, siis veenilaiendeid ei teki.

2. väide: Vererõhk tõuseb
Paar aastat tagasi avaldas Blood Pressure Monitoring uudise, mille kohaselt jalad ristis istumine mõjutab vererõhku ja halvimal juhul lisab riski trombide tekkeks. Prevention.com sõnul võib risk olla ainult siis, kui istutakse jalg üle põlve tundide kaupa. Kui vahetada iga 15minuti tagant asendit, sellist asja kartma ei pea.

3. väide: Mõjutab rühti
See on jalg üle põlve istumise puhul pea igapäevane väide. Antud poosi ei peeta rühile kahjulikuks, kui asendit tihti vahetada ja end mitte ära unustada. Sirge seljaga tuleks istuda ka siis, kui jalg ei ole üle põlve.

Olgu see jalg üle põlve või mitte, kindel on see, et pikalt istumine ei tule kellelegi kasuks. Soovitatakse tõusta püsti ja iga 20 minuti tagant veidi ringi liikuda.

Avafoto: Unsplash