26. juunil algavad Saksamaal Müsteri linnas kümnendad ESTO päevad (Eestimaised Eesti päevad). Selleks puhuks palusid ürituse korraldajad muusikul ning produtsendil Kaido Põldmal kirjutada selleaastase Esto 2009 tunnuslaulu.

Esimesed Eesti päevad ehk ESTO festival sai Torontos teoks 1972. aastal. Pärast seda on ESTO päevi peetud iga nelja aasta tagant erinevates linnades USAs, Kanadas, Austraalias ja Rootsis. 1996. aastal jõudsid ESTO päevad esimest korda Eestisse Tallinna. ESTO 2009 orgkomitee sai 17. augustil 2007 ÜEKNi juhatuselt Ameerikas kirjaliku volituse organiseerida järgmine korraline ESTO aastal 2009 Saksamaal. Kogu üritus on planeeritud viie päeva jooksul, s.o. reede 26.06.09 kuni teisipäev 30.06.09.

Miks just Münsteris?
Münsteri linn tähendab paljudele meie kaasmaalstele midagi erilist: peale Teist maailmasõda asus linna lähedal suur eestlaste põgenikelaager. Paljudele, kes 50ndate aastate alguses Euroopast välja rändasid, nii siia- kui ka sinnapoole üle mere, oli just Münster see koht kust algas edasine rännutee. Osad põgenikelaagri asukate poolt loodud toonased eestlaste grupid tegutsevad tänapäevani. Münsteri linnas asus ka aastakümneid EÜSLi juhatuse peakorter. Seega on Saksamaal olevatel eestlastel läbi aegade ikka ja jälle olnud tegemist Münsteri linnaga.

Turismi seisukohalt vaadates on Münster väga ilus ja huvitav linn ligi 280 000 elanikuga. Iidses vanalinnas leidub rohkesti hubaseid kohvikuid ja restorane. Ta on tuntud ka kui vana ülikoolilinn oma ca. 60 000 tudengiga ja kui jalgrattalinn, mitte üheski teises linnas Saksamaal ei kasutata jalgrattaid liiklusvahendina nii palju kui just Münsteris (rohkem infot internetis www.muenster.de).

ESTO 2009 ürituste toimumise peamiseks paigaks oleme planeerinud Halle Münsterlandi (info internetis www.halle-muensterland.de). Lennuühendus terve maailmaga on tänu lähedal asuva rahvusvahelise lennujaama Münster/ Osnabrück olemasolule, mis on linnast vaid 25 min. autosõidu kaugusel, samuti mugav. Rääkimata veel suurepärast rongiühendusest Saksamaa ja kõigi Euroopa metropolidega üle kesklinnas asuva pearongijaama. Orgkomitee on kindel, et Münsteri linn just see õige koht on kus ESTO 2009 suurepäraselt läbi viia saab.

Lisainfo: www.esto2009.de

 

[ot-gallery url=”gallery/26-juunil-algavad-saksamaal-k%c3%bcmnendad-esto-p%c3%a4evad-kuula-kaido-p%c3%b5ldma-kirjutatud-tunnuslaulu”]