Eesti üks jõukamaid valdu, Viimsi saatis rahandus-ja sotsiaalministeeriumile kirja, kus taotleb seoses toimetulekutoetuste maksmiseks ettenähtud raha lõppemisega III kvartaliks 100 000 krooni lisaraha.

Viimsi vallavanem Haldo Oravas räägib Äripäevale, et töötute hulk on vallas järsult kasvanud, mistõttu lõppes ka eelmisest aastast järelejäänud toimetulekutoetuste summa. Kui aasta alguses oli vallas ligikaudu 200 töötut, siis mais oli end töötuna arvele võtnud juba vähemalt 407 inimest.

“Viimsis jäi mullu toimetulekutoetusteks mõeldud raha üle. Seni maksime seda reservi välja, aga nüüd see lõppes. Kuivõrd riigi ülesanne on tagada, et omavalitsustel jätkuks raha toimetulekutoetuste väljamaksmiseks, siis küsimegi 100 000 krooni kolmandaks kvartaliks lisaks. Kui me riigilt järgnevaks kvartaliks lisaraha ei saa, peame selle enda eelarvest leidma,” selgitab Oravas.

Ministeeriumitesse saadetud kirjast selgub, et jaanuaris kulus vallal toimetulekutoetuste väljamaksmiseks 3840, veebruaris juba 9793, märtsis tervenisti 14 132, aprillis summa lausa kahekordistus ehk 28 663 ja maikuus pidi vald kukrut kergendama 25 110 krooni võrra. Juunikuu jääk oli 13 619 krooni.

Kui riik ikkagi Viimsi valla soovile vastu ei tule, kas vallas jäävad siis edaspidi hädalised abita?

“Ei, seda kindlasti mitte. Me leiaksime selle 100 000 krooni eelarvest igal juhul, aga küsimus on põhimõtteline. Kui seadusandja on riigile pannud kohustuse toimetulekutoetuste raha leidmiseks ja omavalitsustele väljamaksmiseks, siis seda kohustust peaks ka igal juhul täitma,” on Oravas veendunud.

Rahandus-ega sotsiaalministeerium ei ole veel Viimsi vallale vastanud. Viimsi valla tänavune eelarve küünib 300 miljoni kroonini. Vallas elab ligikaudu 15 700 inimest, kelle keskmine palk jääb vaid napilt alla 20 000 brutokrooni.