Kuidas muuta riietumine enese jaoks lõbusaks ja kirglikuks mänguks? Arne Niit jagam moenõu Sekretär.ee-s ning ütleb: “Vahel tasub küsida ka lähedastelt tagasidet. Muidu inimene muutub ebahuvitavaks kui vaid endaga konsulteerib. Ajapikku muutuvad ka eestlased maitsekamaks.”

Arne Niidu esimene julgustus – Disainerirõivas võib olla lihtne
Disainerite loomingut ei tasu karta, tegu võib olla heast riidest, samas märkamatu kleidiga, mida on mõnus kanda. Kui juba rõivaid tellima asuda, tasuks mõelda, kas see on mõeldud igapäevaseks tarbimiseks või ühekordseks efektiks. Mõlemad variandid on head. Samas, argikasutuses olevad asjad toovad kandjale rohkem rõõmu, neid saab interpreteerida kaua. Loomulikult on olemas ka glamuurikleidid, mis surevad pärast ühte õhtut. Neid võib hiljem näitustel eksponeerida. Eeskätt oleme harjunud nägema disaineri rõivaid avaliku elu tegelaste seljas, sest nad töötavad läbi oma imago. Teine piirang võib olla ka rahaline. Disainirõivas ei saa kunagi odav olla, sest sellel on kordumatu väärtus.

Arne Niidu teine julgustus – Hoolitsemine ja ilu on kohustuslikud
Hoolimata sellest, kas võetakse rõivad disainerilt või mitte, kutsun üles inimesi enda eest hoolitsema ja ilusti riides käima. See on lugupidav teiste ja ka inimese enda suhtes. Selleks ei pea tingitama kulutama üle mõistuse palju raha. Liiati aitab see parema enesetunde loomisel, kui asjad ei lähe kuigi hästi: hoolitsetud ja maitsekas välimus toob toredaid tutvusi või koguni hea töökoha. Ilusatel inimestel on positiivne aura ümber ja see muudab ka maailma paremaks paigaks. Meil kiputakse enne kulutama raha uue auto, mobiilimudeli või laptopi peale. Tahaks näha, et inimesed oleksid julgemad ka enda isikupära välja tooma.

Arne Niidu kolmas julgustus – Ilus riie armastab ilusat keha
Kuigi mood soosib pikka keha ja lühikesi jalgu, tuleks olla enda keha suhtes ikka kriitiline. Madalale toodud vöökoht ei tähenda seda, et sealt võiksid küljepekid üle rippuda. Hoolimatus oma keha vastu on kahjuks ilu mitte tajumine. See pole aga esteetiliselt nauditav. Coco Chanel ütles alati kliendile, mina pingutan, pingutage teie ka, et rõivas paremini istuks. See ei tähenda nüüd seda, et edukas inimene peaks olema ülikõhn – ikka paras ja heas vormis.

Arne Niida neljas julgustus – Riietusega võib improviseerida
Hetkel on maailmas trend kasutada ka second hand riideid uute rõivaste õmblemisel. Kuigi ma ise suhtun kiretult kantud rõivastesse – tundub nagu oleks sealt ilu juba välja kantud, on see suund igati aktsepteeritav. Samas ei pea see olema kasutatud riie: minge poodi, ostke näiteks mõni kampsun ja õmmelge sellele tüllseelik alla ning ongi värske ja moekas asi valmis. Olemasolevatest tükkidest uute kokkupanemine on praegu väga aktuaalne moesuund.

Arne Niidu viies julgustus – Oma riietuses peab särama
Stiilne olemine algab sellest, et oma tööd peab armastama ja tahtma seda teha. Peod võiksid jääda nädalavahetusteks ja välja puhanud välimus peaks olema prioriteet. See, milline inimene oma riietuses välja näeb, on väga tähtis – ei saa olla morn, rusutud ja väsinud. Ei tohi alatähtsustada oma riietuse kvaliteeti ja väljanägemist. Sinna alla käivad värv, lõige ja kombineeritavus. Rõivas peab olema huvitav, seepärast ei saa viis päeva nädalas kanda samu riideid.

Arne Niidu kuues julgustus – Aksessuaarid annavad vajaliku lihvi
Inimese väljanägemine ei lõppe riietega: juuksed, jumestus, aksessuaarid ja kokett, kõik peavad olema paigas. Sellist asja peaks üks korralik sekretär isegi eraldi õppima, kui pole looduse poolt antud tunnetust. Riideid ei pea olema hirmus palju – ühest kahest korralikust kostüümist piisab, mida siis erinevate lisanditega kombineerida. Oluline, et ka kõik muu seal juures oleks paigas. Vahel jääbki eesti inimesi vaadates tunne, et detailid on huvitavad, ent valesti kokku pandud.

Arne Niidu seitsmes julgustus – Palju värve võib olla väsitav
Sekretäride puhul ei soovita väga paljude värvide kominatsiooni, see mõjub ebaprofessionaalselt, tekitab segadust ja väsitab. Klassikaline viga, mida näiteks värvide puhul tehakse, on tumesinise ja musta kokkusobitamine. See on esiteks leinavärvide kombinatsioon. Nagu ka pole sinimustvalge kasutamine riietuses hea maitse märk.

Must T – särk siniste teksadega on räpakas ja halva maitse sümbol. Tumesinisega võib kanda pruuni, kuldset, sama tooni asju. Kott või kindlad võiksid sealjuures olla mustrilised.

Arne Niidu kaheksas julgustus – Kasuta stilisti abi
Naisteajakirjade soovitusi ei tasu puhta kullana võtta, sealsed kombinatsioonid on paljuski fotode jaoks kokku klopsitud. Kuigi kompetentseid stiliste on Eestis väga vähe, tasuks neid otsida ja nõu kuulda võtta. Näiteks Pariisis ei soovita keegi sulle halbu asju. Kui lähed nimekasse kaubamajja ja küsid müüja käest nõu, siis avastad kodus, et oled saanud väga õigeid moesoovitusi. Nad on imetlusväärsed praktikud. Miks mitte osta riideid välismaalt!