OHMYGOSSIP — Lapsed tohivad televiisorit vaadata ainult üks tund päevas – muidu? Vaata, et Sa magad siis kui Su beebi magab – aga kui und ei ole? Siit tulevad üheksa levinud “reeglit”, millest Sa tegelikult kinni pidama ei pea, vahendab parents.com.

1. “Ära muretse koristamata jätmise pärast kui Sul on kodus beebi”

Kodu korrashoiu täielikult käest äralaskmine ei vähenda värske lapsevanema stressi, pigem vastupidi. Nii et kui jõuad aeg-ajalt mõne masinatäie pesu ära pesta ja siit sealt koristada, on Sul vähemalt mõningane kontroll kodu üle olemas.

2. “Kasuta juhust ja maga kui Sinu beebi magab”

Kõik inimesed ei suudagi päeval magada. Ka siis mitte kui on unepuudusest täiesti kurnatud. Kui päeval magamine Sulle ei sobi, siis tee midagi muud, selle asemel et voodis lebada ja piinelda selle pärast, et Sa ei suuda uinuda.

3. “Las laps tegeleb ainult ühe asjaga korraga”

Sellega võib tegemist olla. Kui Sa just aktiivselt ei püüa last ära hirmutada uusi asju proovimast.

4. “Piira lapse sõprade arvu sünnipäevapeol vastavalt lapse vanusele”

Seda reeglit on sageli võimatu järgida kui laps hakkab koolis käima ja tal on 15 parimat sõpra. Kuidas otsustada, keda mitte kutsuda?

5. “Potilkäimise harjutamisega tuleb olla järjepidev”

Mähkmetele tuleb lõpp ka siis kui Sa järjekindel ei ole. Osa lapsi hakkavad potil käima varem kui teised, kuid mähkmetest kasvavad välja kõik.

6. “Ära anna kunagi järele kui laps jonnib”

Kas tõesti on olemas lapsevanemaid, kes iial, mitte kunagi, pole lapsele järele andnud? Ärgu olgu Su südametunnistus must sellepärast, et lubasid kolmel päeval järjestikku telekamängu mängida, ehkki tegelikult kehtib ülepäeva reegel.

7. “Ära luba lapsel keset õppeperioodi midagi pooleli jätta”

Kui sundida last jätkama klaveritundidega, jalgpallitrenni või karateega, ehkki ta seda absoluutselt ei taha, põhjustab see talle vaid kannatusi. Loomulikult tuleb lapsega rääkida ja uurida, mis on põhjuseks, kuid kui olukorda mingil muul kombel lahendada pole võimalik ja laps tõesti tahab lõpetada, siis tohib ta seda loomulikult ka teha.

8. “Lapsed ei tohi telekat vaadata rohkem kui tund aega päevas”

Ei, televiisor ja arvuti pole vaenlased ja mõnikord on praktuline neilt abi otsida. Haige laps, kes ei saa lasteaeda või kooli minna ja ei jaksa midagi muud teha, võib vabalt mõned tunnid teleka ees veeta. See ei tähenda veel seda, et laps muutub kohe passiivseks ja lõpetab mängimise ära.

9. “Viibi oma vastsündinuga kodus”

Värske õhk pole veel kellelegi halba teinud. Kuid just sellise nõuandega tulevad sageli vanemad sugulased. Kui on talv ja viiruste kõrgaeg, on mõistlik eemale hoida rahvarohketest kohtadest ja loomulikult tuleb pisike hoida kaugel haigetest sõpradest ja sugulastest.

Avafoto on illustreeriv, modell Janni Hussi. Foto: © Ohmygossip Couture / Mika Pulkkinen

 

Save

Save