Primitiivne on tühjalt tuulde haukuda, et mehed saavad alatult rohkem palka kui naised – kuramuse seksistlikud sead. Meenutagem pigem asjalikult, miks ja kuidas see nii kujunes, et mehed rohkem palka hakkasid saama. Selle kivistunud anakronismi muutmiseks pole mõistlik mingeid kulukaid kampaaniaid korraldada ega femi-paraadidele tormata, kirjutab Kati Murutar Delfi arvamusrubriigis.

Piisab, kui olemasolevad mõtlejad ja arvamusliidrid, analüütikud ja otsustajad ütlevad valjusti, kuidas praegu asjad seisavad. Kui valjusti ei ütle, siis ei märgata. Sest inimesed on isiklikus hädaorus võitlemisega liiga hõivatud. Kui on öeldud-märgatud, tuleb lihtsalt uued ühtsed palgamäärad kehtestada. Ja valmis ta ongi! See numbriline võrdõigus.

Nõnda kui alguses oli…
…pole nüüd enam kohe mitte üldsegi.

Nüüd on siis sedasi, et naised käivad tööl, teevad pärast ametitööd majapidamistööd, harrastavad ohtrasti hobisid ning ilmutavad töötuks jäädes leidlikkust ja vastupidavust, mis tagab lastele toidu ja tuleviku. Mehed on stressis, väsinud, alkorüpes ja suitsidaalsete kalduvustega. Juhtivad kohad ja eluliselt olulised positsioonid lähevad järjest naiste kätte üle. Ent suhtumise ja tasustamisega on endiselt nõnda kui alguses oli.

Minu meelest ei saa praegu väga leebe ega demokraatlik olla. See nõuaks ohtlikult palju aega. Tegutseda on vaja kohe. Täna. Järsult. Nii, nagu riik peab panema jäiga bloki pankade ja rahva vahele, peab rahvas häbiposti naelutama pettusega võimule roninud orikad. Ja samamoodi tuleb päeva pealt katkestada intertne ebavõrdsus. Mis siin pikalt seletada ja kampaaniamulli peale kulutada – palk võrdseks ja valmis! Seadus kehtestab alates homsest, et palga suuruse määrab haridus, tööpanus, -võime, kogemus ja staaž. Mitte paariselundite asumine väljaspool kõhuõõnt. Kusjuures nii lähebki – pühakirjad ja prohvetid kuulutavad ju üksmeelselt matriarhaati.


Refereeritud artikli täisteksti loe Delfist