Alates 1.juulist hakkab kehtima uus seadus, mille järgi töötaja saab töövõimetushüvitist vähem.

Keh­ti­ma hak­kav uus hai­gushüvi­tis­te maks­mi­se kord jä­tab hai­ges­tu­nu esi­me­sel kol­mel päe­val ra­ha­ta, 4.–8. hai­gusp­äe­va eest mak­sab tö­öand­ja 80 prot­sen­ti pal­gast. Ala­tes 9. päe­vast mak­sab hüvi­tist hai­ge­kas­sa. Uus on see­gi, et ala­tes 1. juu­list an­nab töö­le­pin­gu­sea­dus tö­öand­ja­le võima­lu­se töö­le­pin­gu lõpe­ta­mi­seks ka hai­gus­le­hel töö­ta­ja­ga, va­rem se­da te­ha ei toh­ti­nud, vahendab Ärileht.

Kui en­ne 1. juu­lit muu­da­tu­si ei tu­le, hüvi­tab hai­ge lap­se­ga ko­du­so­li­ja saa­ma­ta jää­nud sis­se­tu­le­ku sa­da prot­sen­ti hai­ge­kas­sa. Sa­mu­ti siis, kui töö­ter­vis­hoiuarst diag­noo­sib kut­se­hai­gu­se või on juh­tu­nud tööõnne­tus. Ehk­ki ra­han­dus­ko­mis­jon lükkas et­te­pa­ne­ku hai­gushüvi­ti­si veel­gi vä­hen­da­da hil­ju­ti ta­ga­si, po­le uued ar­vud su­gu­gi vä­lis­ta­tud, nen­ti­sid mit­med tee­ma­ga lä­he­dalt kok­ku puu­tu­vad amet­ni­kud. Vii­ma­se et­te­pa­ne­ku ko­ha­selt vä­he­ne­nuks tö­öand­ja maks­tav hai­gushüvi­tis 80 prot­sen­dilt 70-le ja hai­ge lap­se hool­da­ja hüvi­tis sa­jalt prot­sen­dilt 80-le.

Mis muutub 1. juulist:

* haigushüvitist hakatakse kindlustatule maksma alates haigestumise või vigastuse 4. päevast (praegu alates 2. päevast);
* 4.—8. päevani maksab haigus-hüvitist tööandja, seda 80% töötaja keskmisest töötasust;
* alates 9. päevast maksab haigushüvitist haigekassa;
* tööandja ei  pea hüvitist maksma siis, kui töövabastuse põhjusteks on kutsehaigus, tööõnnetus, tööõnnetus liikluses, tööõnnetuse tagajärjel tekkinud tüsistus/haigestumine, vigastus riigi või ühiskonna huvide kaitsmisel ja kuriteo tõkestamisel, kergemale tööle viimine ning haigestumine või vigastus raseduse ajal. Siis maksab haigushüvitist alates 2. päevast haigekassa.