Haridusminister Tõnis Lukas on murelik, sest avalikkuses on tema hinnangul uut põhikooli- ja gümnaasiumiseadust lahates keskendutud liigselt kahe kooli lahutamise osale.

“Tegelikult on see uuendus sisuline ehk õppekava keskne. Õppekavas lahutatakse põhikooli ja gümnaasiumi õppekava ja see siis toob kaasa vajaduse ka asutustena põhikool ja gümnaasium lahutada,” selgitas minister “Terevisioonis”, vahendab ERR.

Teine põhiküsimus on õpilaste väljalangevuse vähendamine. “Meie suuruse riigi juures on see hulk noori, mida me igal aastal kaotame, natuke liiga suur,” märkis ta.

Lukas rõhutas, et väga oluline on seaduses ka õpetaja staatus. “Seaduses pannakse ka kirja need meetmed, mis seni olid kooli kodukordades kuskil, seadusesse kirja. Lisaks sellele õpilase koolis käimise kohustus – milline on vanemate, kooli ja omavalitsuse roll – fikseeritakse täpselt ära. Vanematele pannakse ka nö karistuse kord peale,” sõnas ta.

Ministri sõnul on oluline, et õpetaja maine tõuseks. “Õpetaja amet võiks jõuda Eestis kolme kõige populaarsema ameti juurde. Rõõmustav on, et paari viimase aasta jooksul on õpetajaks õppijaid juurde tulnud.”