End va­rem eelkõige ea­ka­te ko­du­na tut­vus­ta­nud Kei­la lä­he­dal Niitväl­jal asuv Vil­la Be­ni­ta kut­sub nüüdsest veet­ma nä­da­lalõppu ka pe­re või sõpra­de­ga.

Paar kuud üle aas­ta te­gut­se­nud hool­de­ko­du üks oma­nik ja te­gev­ju­hi ko­hu­seid täi­tev Ter­je Kross kin­ni­tab, et uus lä­he­ne­mi­ne on and­nud tu­le­mu­si. „Rek­laam tõi mei­le pal­ju noo­re­ma klien­di,” tõdeb ta. Te­ma sõnul tõi nä­da­lalõpuks pa­ku­tav puh­ke­ko­du­pa­kett kor­ra­ga li­gi 30 ini­mest.

Kros­si sõnul ar­va­tak­se sa­ge­li, et hool­de­ko­dus­se tu­le­kuks peab ole­ma vä­he­malt sa­ja-aas­ta­ne. „Kont­sept­sioo­ni me muut­nud ei ole,” kin­ni­tab Kross, kuid tun­nis­tab, et nüüd vee­da­vad Vil­la Be­ni­tas ae­ga ka 55–60-aas­ta­sed. „Noorim on ol­nud 43-aas­ta­ne.”

Vil­la Be­ni­ta klien­did on jao­ta­tud siis­ki ran­gelt ka­heks. Kui esi­me­sel, maa­pin­na­ga sa­mal ta­san­dil asu­val kor­ru­sel on ene­se­ga ise toi­me tu­le­vad klien­did, siis tei­ne kor­rus on täie­li­kult hool­dus­haig­la tee­nust va­ja­va­te pat­sien­ti­de pä­ralt, kes va­ja­vad näi­teks ae­ga ope­rat­sioo­nijärg­seks taas­tu­mi­seks  vahendab Eesti Päevaleht.

Väi­ke­se, 24- ko­ha­li­se Rae hool­de­ko­du ju­ha­ta­ja Erk­ki Jaak­re sõnul ei ole val­la do­tee­ri­tav asu­tus pe­re­ma­ju­tu­se­le kor­da­gi mõel­nud, sest es­ma­joo­nes tu­leb ra­hul­da­da oma piir­kon­na ini­mes­te va­ja­dus. Sa­ma­su­gu­se võima­lu­se puu­du­mist tun­nis­tab ka suu­re, 385 ko­ha­ga Iru hool­de­ko­du sot­siaaltöö juht Ai­li Vel­lem­äe.

„See va­ja­dus on sel­lel su­vel tek­ki­nud,” lau­sub Vel­lem­äe. „Siia­ni ei ole nõud­lust sel­li­se tee­nu­se jä­re­le ol­nud.” Irus seetõttu pe­re­liik­me ma­ju­ta­mi­se võima­lust ei ole, küll on te­ma sõnul Nõmme hool­de­ko­dus üks sel­li­ne tu­ba. Vel­lem­äe sõnul ei pa­ku Iru ka nn in­ter­vall­tee­nust ehk paa­rip­äe­va­st või ka kuu aja pik­kust tee­nust. Siis­ki on ole­mas 14 täis­ta­su­list koh­ta 305- kroo­ni­se ööp­äe­va­mak­su­mu­se­ga. „Sel­le sees on hool­dus, me­dit­siin ja hu­vi­te­ge­vus,” sel­gi­tab ta, hin­na­tes täi­tu­vu­se heaks, se­da vaa­ta­ma­ta hin­na­le.

„Oleme hinda langetanud,” viitab Villa Benita juhatuse esimees Terje Kross üldisele majandusolukorrale. Praegu algavad majutuse hinnad Villa Benitas 450 kroonist ööpäevas, nädalalõpu veetmisel 600 kroonist. „Selline äri on rahulik ettevõtmine,” räägib Kross, kelle sõnul näeb äriplaan ette kasumini jõudmist kolme-nelja aastaga. Krossi sõnul on hakanud hooldekodu üles leidma ka väliseestlased ja teiste sekka on eksinud mõni Soome klient. „Spaa on tervenemine läbi vee, aga siin on ka meditsiiniline abi olemas,” selgitas ta. Meditsiinitöötajate kohalolek tähendab, et teenus on 24 tunni jooksul kättesaadav ka esimese korruse elanikele. Tema sõnul on majaelanike omavahelise suhtlemise parandamiseks ühine ajalehtede lugemine ja söögitegemine, töötoad ja loengud ning õhtune magus suutäis köögis. Elanikel on ka oma taimekastid, kus kasvatatakse näiteks kobartomatit ja tilli.