Endise Kalev Meedia 228 töötajat ootab veel vähemalt kaks nädalat pankrotihü vitist, mida loodeti hiljemalt eelmiseks reedeks.

Varem Kalev Meedia nime kandnud Via Concepti endised töötajad pole siiani saanud pankrotihüvitist, kuigi oma allkirjad andsid nad juba 18. mail. Ettevõte esitas pankrotitaotluse 24. märtsil ning Harju maakohtus kuulutas pankroti välja 20. mail. Endine Via Concepti töötaja rääkis Päevaleht Online’ile, et pankrotihaldur Indrek Lepsoo olevat lubanud, et töötuks ja rahata jäänud töötajad saavad hüvitise kätte kõige hiljem 12. juunil, vahendab Ärileht.

Pankrotihaldur Indrek Lepsoo sõnul jagas inimestele lubadusi ilmselt see, kes allkirju võttis, kes pole Lepsoo sõnul pädev midagi lubama. Hiljem lisas ta, et inimesed järeldasid tõenäoliselt ise, et kui pankrot 20. mail välja kuulutati, siis juuni alguseks saavad nad raha kätte.

„Kuna kõik endised töötajad teadsid, et reede on see päev, kui peaks raha laekuma, siis tekkis meil küsimus, kas pankrotihaldur hakkab venitamise eest viivist maksma,“ ütles endine töötaja. Ta selgitas, et inimesed on raha hilinemise tõttu söömata ning lisas, et neil on lapsed, kes peavad koole lõpetama.

Töötukassalt tulnud vastuses öeldi aga, et kuna pankrotihalduri 29. mail esitatud avaldusele ei olnud lisatud kõiki vajalikke dokumente, siis koostati talle 2. juunil nõue esitada täiendavad dokumendid. Töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu märkis, et pankrotihaldurile on antud uus tähtaeg, 16. juuni, milleks tuleb dokumendid korrektselt esitada.

„Kui dokumendid saavad korda, siis tehakse kümne päeva jooksul otsus ja siis viie päeva jooksul makstakse raha,“ rääkis Vanatalu. Endise Kalev Meedia töötajatele tähendab see, et sissetuleku kättesaamise kuupäev lükkub poole kuu võrra edasi.

Indrek Lepsoo kinnitas aga, et ta esitas kõik dokumendid niipea, kui need temani jõudsid. „Kuid nende seas on tihti puudusi,“ lausus Lepsoo ning täpsustas, et probleeme on nii keskmise päevatasu, puhkusetasu kui ka muu esitamisega. „Olen neile selgitanud, et ainuüksi arvestuslehti on 360 lehekülge.“

Lepsoo sõnul tegeletakse kõigepealt töötajatega, siis vara müügiga ja seejärel vaadatakse pankroti põhjuseid. Endise juhatuse liikme Alar Pingi suhtes võidakse jätkuvalt alustada kriminaalmenetlust, kui pankroti põhjused selleks alust annavad. Kriminaalmenetluse algatamise nõude esitamiseks on aega kolm aastat.

Neljapäeval on Lepsoo sõnul esimene üldkoosolek, kus Andres Heliste ja Alar Pink peavad vandega kinnitama vara ja võlgade nimekirja õigsust. Lepsoo märkis, et vande põhjalt saab teha järeldusi. „Kui ta on valetanud, siis see on karistusseadustiku järgi karistusobjekt.“