Käes on nahaalse ärakasutamise periood, kus ettevaatamatu tööotsija võib oma kuldaväärt ideed tasuta lauale laduda ettevõttele, kes pole plaaninudki teda tööle võtta.

“Petturtööandjate arv kasvab. Paljude inimeste lihtsameelsus ning kergeusklikkus saab valusaid vitsu. Lepingud, isegi kui need sõlmitakse, ei leia tegelikkuses järgimist, palgalubadused ei saa tõeks ning töötingimusi ilustatakse tundmatuseni. Aina enam on kuulda nn proovitöödest, mille ulatus ning tulemuslikkus ületavad igasuguse mõistliku testtöö piirid ning mis tegelikkuses on lihtsalt tasustamata töö,” loetles Eesti ühe suurema tööotsinguportaali CV Keskuse ärijuht Kadri Johanson.

Eriti suure ettevaatusega tuleb tema sõnul suhtuda välismaal pudrumägede ja piimajõgede lubajatesse, vahendab Äripäev. Hetkel levinud ideede varastajat ei ole lihtne tuvastada. CV-Online’i turundusjuhi Raimo Matvere sõnul pole nendeni konkreetsed ideede varastamise juhtumid jõudnud, küll liigub selleteemalisi kuulujutte. “Ettevõtted on tööturul eelisseisus ning kurb on tõdeda, et seda üritatakse ka oma huvides ebaausalt ära kasutada. Töökuulutuse avaldamise ajal on sellist käitumist, kus soovitakse tööotsijatelt ideid välja pumbata, küllaltki keeruline avastada. Kuid visioonide või uurimuste esitamine võib olla juba konkursi teine või kolmas etapp, mille toimumist töökuulutuses ei avaldatagi. “Ühtset valemit “ärakasutaja” tuvastamiseks on võimatu leida,” lausus Matvere.