1. juulist Eestis kohustuslikuks muutuvad ID-numbrid võimaldavad kontrollida nii eraisikuist kui ka ettevõtetest maksumaksjaid kogu Euroopa Ühenduse ulatuses.

Kui rahandusministeeriumi teatel on EORI (ingl k Economic Operators Registration and Identification Number) numbreid vaja vaid tolliprotseduuride vormistamiseks, siis vastava valitsuse määruse muutmise eelnõu seletuskirjast on näha, et Euroopa Liidu ühiste kontrollipõhimõtete rakendamiseks omistatakse EORI numbreid ka eraisikutele, vahendab Äripäev.

Elektroonse eelnõude kooskõlastamise süsteemi e-õigusesse lisatud seletuskirjast ilmneb, et EORI numbri struktuur Eestis hakkab koosnema prefiksist EE, millele lisandub isiku registrikood, millega ta on maksukohustuslaste registrisse kantud. See tähendab, et number omandab ühe järgmistest kujudest: EE + äriregistri kood, EE + isikukood või EE + mitteresidentide registri kood.

EORI andmebaasi haldamiseks on loodud Euroopa Komisjoni hallatav elektrooniline kesksüsteem, mis säilitab ja vahendab ettevõtjate ning teiste isikute vahel registreerimisandmeid ja EORI numbreid. See tagab, et ühes liikmesriigis välja antud number on kättesaadav ning kontrollitav terves ühenduses.

EORI numbri kasutamine muutub kohustuslikuks alates 1. juulist 2009. Seni saab EORI numbrit eelregistreerida. EORI numbri taotlemiseks tuleb isikul siseneda e-maksuameti/e-tolli keskkonda, kus saab täita vastava taotluse. Taotlus on osaliselt eeltäidetud. Andmed pärinevad äriregistrist, rahvastikuregistrist ja mitteresidentide registrist. Pärast taotluse esitamist rakendub ooteaeg, mille jooksul omistatakse isikule EORI number.