OHMYGOSSIP – LA’s elab ligi 13 miljonit inimest. Neist vaid 3% annetavad verd. Kuna olen varem Eestiski verd andnud, tahtsin seda teha ka siin, kuna üks annetus võib päästa kuni 3 inimese elu.

Üritasin mitu nädalat pisikest seltskonda kokku panna, kellega verd annetama minna. Igalühel olid omad vabandused, miks nad seda teha ei saa. Lõpuks sain nõusse vaid 2 sõpra – Janne ja Borka, kusjuures mõlemad on eestlased. Ameeriklased ei ole eriti sellest huvitatud, kuigi tegelikult on vere loovutamine hea ka doonori tervisele.

Läksime siis Janne ja Borkaga UCLA ülikooli vereannetus keskusesse. Kohapeal selgus, et Borka ei saa siiski verd annetada, kuna ta oli äsja tatoveeringu teinud. Janne aga loobus ise, kuna nägi, et verd võetakse umbes Coca-Cola pudeli jagu ja ta kartis, et see võib tal pildi taskusse visata. Pärast seda, kui olin kõik lehed ära täitnud, kutsuti mind vestlusele ja küsiti kust ma pärit olen, kaua ma USAs olen olnud jne. Ütlesin, et olen Eestist ja et olen juba aasta LAs elanud. Selle peale sattus tädikene segadusse ja hakkas näpuga järge ajama, et kas Eesti on kuskil nimekirjas. Kuna ta midagi ei leidnud siis läks ta koridori ja 5 min pärast kutsus mind kaasa. Nägin, et ta seisis suure maailmakaardi ees.

Tädike palus mul näpu Eesti peale suunata. Siis läks ta arsti juurde ja nad tulid koos tagasi minuga rääkima ning ütlesid, et ma ei saa verd annetada, kuna olen elanud Euroopas pärast 1980. aastat üle 5 aasta. See pidavat tähendama automaatselt, et mul võib olla hullu lehma tõbi. Ma ütlesin neile, et ma olen varemgi verd annetanud ja et see on absurdne ja et ma olen väga tervislike eluviisidega – ei joo, ei suitseta, ei tarvita narkootikume, ei tarvita ka ravimeid, mul pole ühtegi haigust, söön tervislikult, liigun palju jne, et nad võiks ikkagi verd võtta ja siis testida ja kui ei sobi siis ma enam ei annetaks, aga et nad ei saa automaatselt midagi väita, kui nad pole seda kontrollinud. Nad ütlesid, et nad mõistavad ja et neil oleks tegelikult väga mu 0- verd vaja, aga nad ei saa midagi teha, kuna see on seaduses kirjas.

Kui ma oleks neile valetanud oma päritolu kohta, oleks nad mult verd võtnud ja nad oleks nagunii pidanud seda kontrollima enne kui nad seda kellelegi edasi kannavad, kuna see on kohustuslik. Aga kuna ma olin aus, siis nad seda ei teinud, mis on iseenesest tobe, sest neid, kes verd annetavad on väga vähe. Arst ütles, et nad üritavad kampaania käigus allkirju koguda, et vanu seadusi natuke ümber teha. Nimelt on seal ka selline lõik, et mees, kes on olnud vaid ühe korra oma elus kaitstud vahekorras teise mehega ei tohi verd loovutada, aga samas naine, kes on olnud kaitsmata vahekorras kümnete või isegi sadade meestega, võiks seaduse järgi siiski verd annetada. Selge on igatahes see, et isegi kui Sa tahad väga kedagi aidata, siis Sa ei saa seda teha, kui seda teha ei lasta…

Avafoto: Carola Madis (Isaac Matthew White)