OHMYGOSSIP — Kui rase naine viibib lärmakates kohtades, võib see oluliselt kahjustada loote kuulmisvõimet. Uurimuste põhjal peaksid rasedad naised vältima lärmakaid paikasid.

Varem peeti üsna ohutuks, kui rase naine viibis müra keskel ning arvati, et kõht summutab ümbruskkonda piisavalt. Värskemad uurimused lükkavad need väited ümber. Kõige kahjulikumad helid on madalatämbrilised.

Soomes peetakse raseda naise müra piirmääraks 85 detsibelli. Rootsis soovitatakse vältida neid piirkondasid, kus detsebelli tase ületab 80.

Uurimus avaldati Environmental Health Perspectives ajalehes. Uurimuses vaadeldi 1,4 miljoni lapse ja nende emade tervist.

Mürast võib tekkida jäädav trauma, kui see ületab 90 detsebelli. Kahju võib tekkida kas kohe peale kokkupuudet või areneb aasta jooksul. Kuulmise kaotus on püsiv nähtus.

Liiklusmüra võib teinekord olla suurem, kui 90 detsebelli. Muusikakontserdi heliletase võib ulatuda kuni 120 detsebelli. Mitmete töövahendite (nt mootorsaag ja muud puiduga seotud vahendid) helitase võib samuti tõusta kuni 100 detsebellini.

Hoia oma beebit ja väldi raseduse ajal kärarikkaid kohti!

Avafoto: Panthermedia/ Andriy Popov/ Scanpix

 

Save